Přestáváme vám rozumět, postěžovala si na ČT Magda Vašáryová. A pak pochválila prezidenta Zemana

11.11.2014 19:39

Herečka a bývalá československá diplomatka Magda Vašáryová, která je dnes slovenskou poslankyní, zavzpomínala v úterním Interview ČT24 na listopadové události před pětadvaceti lety. Dnešní mladí lidé podle jejího názoru berou demokracii jako příliš velkou samozřejmost, což je problém. Prohlásila také, že přestává Čechům rozumět. Vzpomněla i na vulgarismy Miloše Zemana.

Přestáváme vám rozumět, postěžovala si na ČT Magda Vašáryová. A pak pochválila prezidenta Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Magda Vašáryová

„Zdá se mi, že dnešní mladá generace, bere demokracii jako samozřejmost a to není dobře. Ale myslet si, že to může změnit škola, to je podle mě naivní, toto musí dát rodina,“ podotkla. Rodina musí dětem vštěpovat demokratické smýšlení. Lidé aktivní v listopadu 1989 udělali podle Vašáryové chybu v tom, že chodili pouze na besedy se studenty, ve skutečnosti měli chodit i na besedy s rodiči.

Následně se vymezila proti názoru Petra Pitharta, že Sametová revoluce nebyla revolucí, ale poklidným odevzdáním moci. V období tohoto předávání moci ale došlo k tak zásadním proměnám, že tato událost splňuje podstatné znaky revoluce.

Lidé jsou dnes často zklamaní, ale ...

Dnes si lidi stěžují na to, že si porevoluční vývoj představovali nějak a dnes jsou nespokojení. Ale to je jako kdyby říkali: „Já jsem měl nějaké sny a vy jste mi je nesplnili. A to je velmi nedospělá pozice,“ podotkla bývalá československá velvyslankyně. Zdůraznila, že lidé za svůj osud nesou odpovědnost sami.

Vyjádřila se také k rozpadu Československa. „Bála jsem se, že to Slovensko vrhne na východ,“ řekla. Obě země se ale dostaly do NATO, s čímž prý Slovákům Češi pomohli, a obě se také dostaly do EU. "My vám ale dnes nerozumíme. My jsme v eurozóně a vy neustále píšete, že se eurozóna zase rozpadá. Nevím, kam chcete patřit," podivovala se ve vysílání. Rozhodně se jí také nelíbí, že se oslabují vazby ve Visegrádské čtyřce.

Nakonec došlo i na Zemana

Došlo i na nejnovější rozruch kolem vulgárních výroků prezidenta Zemana. „Já myslím, že jeho voliči, kteří jsou hospodští voliči, to ocenili. Ale mě překvapila ta reakce druhé části společnosti. Lidé, kteří se Zemanem nesouhlasí, by občas měli jeho výroky přejít mrazivým mlčením, aby útoky na hlavu státu nevedly k oslabení celého úřadu i v době, kdy už ho Zeman nebude zastávat," doporučila.

Pravda však prý také je, že Češi i Slováci ztratili konsenzus v zahraniční politice. "Proto si myslím, že prezident vyznamenal slovenského premiéra Roberta Fica. Udržet konsenzus v zahraniční politice je přitom mnohem důležitější, než „švejkovské nadávání“ na Zemana," dodala. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …