Prezident Miloš Zeman na sjezdu: Nemůžeme riskovat koalici. Model SPD s podporou SPO? Pokud nebudou podmínky ponižující

11.02.2017 12:37

Sjezdu Strany práv občanů se dnes zúčastnil i její čestný předseda Miloš Zeman. „Buď u nás vítán,“ přivítal Zemana předseda SPO Jan Veleba.

Prezident Miloš Zeman na sjezdu: Nemůžeme riskovat koalici. Model SPD s podporou SPO? Pokud nebudou podmínky ponižující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba s prezidentem Milošem Zemanem

„Milí přátelé, milý Honzo Velebo, jsem rád, že jsem opět na našem sjezdu. Ještě jednou zdůrazňuji, na našem sjezdu,“ dočkal se potlesku hned po prvních slovech Zeman. „Úvodem svého vystoupení bych vám chtěl sdělit, že v příštích parlamentních volbách máte opět můj hlas,“ podotkl následně opět za potlesku Zeman. „Přišel jsem, abych vám řekl svůj názor. Parlamentní volby jsou před námi, ale je docela dobré se ohlédnout za minulými parlamentními volbami. Teď jsem byl na Vysočině na chalupě, kde mám mimo jiné noviny z měsíce září před tehdejšími volbami. Výsledek tehdy byl velmi nízký, ač průzkumy ukazovaly víc,“ sdělil. A jen ten, kdo před tímto výsledkem zavírá oči, opakuje podle něj stejnou chybu.

„Proč k tomu došlo? Především proto, že s vidinou 17 poslanců se někteří členové a funkcionáři začali rvát o volitelná místa na kandidátkách. Kdyby měli dostatek sebevědomí, tak by jim stačilo, aby na těch kandidátkách vůbec byli, protože by si věřili, že se preferenčními hlasy dokáží dostat z nevolitelného místa na volitelné. Ale oni se rvali o místa jako koně a výsledek byl, že konflikty, například ve Středočeském kraji, v Plzeňském kraji, v Praze, byly samozřejmě, a to novinářům nelze vyčítat, prezentovány, a veřejnost nemá ráda strany, které se mezi sebou hádají. Tím pádem nás téměř nikdo nevolil,“ sdělil Zeman se slovy, že situace se snad zlepšila. „Máte šanci nikoliv na vítězství, ale na úspěch,“ řekl.

A jak tohoto úspěchu dosáhnout? I to rozebral. „Povšiml jsem si, že v minulých krajských volbách, které jsou jakýmsi indikátorem voleb parlamentních, v devíti krajích Strana práv občanů uspěla a ve dvou krajích k tomu chyběly jen dvě desetiny procenta. Krásný to výsledek. Ale ve dvou dalších krajích – Zlínském a Pardubickém, kde jsme kandidovali samostatně, jsme dostali něco mezi 2-3 procenty. A přitom jsme v těchto krajích měli vicehejtmana. A to je dost vysoká funkce, aby v pozitivním slova smyslu dělala naší straně reklamu. Myslím si, že naši kolegové, jak z Pardubicka, tak ze Zlínska, o tom budou přemýšlet. A já nejsem od toho, abych jim radil,“ sdělil.

„Tam, kde jsme byli v koalici se stranou SPD, jsme byli úspěšní. A já bych chtěl blahopřát všem našim členům v těchto devíti krajích. Jak víte, se stranou SPD máme mnoho společných programových bodů – například přímá volba starostů, primátorů, hejtmanů, dále tzv. panašování, což znamená, že podobně jako v komunálních volbách by si měl volič sestavit průřezovým spektrem společnou kandidátku, samozřejmě sem patří i systém referend a postoj k migraci,“ zmínil.

Když se sešel s předsedou strany Tomio Okamurou, vedle práv občanů prý hovořili také o povinnostech. „A jednou z těchto povinností je volební účast. A jak víte, povinná volební účast existovala za Masarykovy první republiky, dnes je v mnoha zemích. A pan Okamura mi říkal, že SPD má také v programu povinnou volební účast. Překvapilo mě to, ale říkal jsem si, proč ne. Programová shoda je poměrně výrazná. I když průzkumům veřejného mínění v zásadě nevěřím, tyto průzkumy ukazují, že SPD se pohybuje těsně pod pěti procenty. Tzn. že je pro ni vážné riziko, že se do Parlamentu nedostane, neboť voliči dávají přednost těm stranám, které jsou nad pětiprocentní hranici. My můžeme být jeden z těch motorů, který dostane družici na oběžnou dráhu,“ poznamenal následně Zeman.

„Nemůžeme si dovolit riskovat koalici,“ řekl k následné nutné desetiprocentní hranici Zeman. „Pak se také můžeme poučit u našich protivníků. Konkrétně u mé oblíbené strany TOP 09 mohu říct, že je dobře, že se spojila s hnutím STAN. Protože to byla TOP 09 s podporou Starostů, která dokázala relativně uspět ve volbách. Nyní se Starostové ucházejí o přízeň někde jinde,“ vypočetl dále prezident.

„Jeden z modelů, který by mohl pomoci k úspěchu SPO, protože, buďme objektivní, strana SPD má o něco větší podporou, je to, že by to byla SPD s podporou SPO, ale pouze za jedné podmínky. Že to bude spolupráce naprosto rovnoprávná. To znamená stejný počet míst na kandidátkách, samozřejmě volitelných míst, systémem zipu. Můj optimismus nejde tak daleko, abychom v každém kraji dosáhli více než šesti poslanců, protože pronásobeno počtem krajů by to znamenalo, že bychom byli nejsilnější parlamentní stranou,“ dodal. 

„Poslední věc: Pokud tato nabídka bude odmítnuta, nebo pokud vám budou kladeny ponižující podmínky, nerovnoprávné podmínky, jděte do toho a bojujte samostatně,“ vyzval závěrem Zeman. „Protože vždycky, milí přátelé, je lepší čestně prohrát, než utéci z bojiště. A za práva občanů máme bojovat,“ řekl za potlesku a poděkoval všem za práci. „Ať vyhrajeme, nebo prohrajeme, budeme se vždy trvale potkávat. Hodně zdaru a hodně štěstí,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…