Profesionálně provedený zákrok, pochvaloval si Tuhý v televizi akci v pražské mešitě

09.05.2014 19:59

Nový policejní prezident Tomáš Tuhý řadí mezi své priority boj s pouliční a drogovou kriminalitou, extremismem nebo násilím na stadionech. „Domnívám se, že četnost extremistických akcí v loňském roce mi určuje, jakým směrem policii vést,“ uvedl v pořadu Interview na ČT24.

Profesionálně provedený zákrok, pochvaloval si Tuhý v televizi akci v pražské mešitě
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Stanovení takových priorit ale podle Tuhého v žádném případě neznamená, že by si mohli korupčníci oddychnout. „Každý, kdo se dopouští protiprávního jednání, by se měl ze svých činů zodpovídat a nést následky,“ zdůraznil.

Police v posledních dvou letech otevřela mnoho velkých korupčních kauz, pravomocný rozsudek ale nepadl ještě v žádné z nich. Podle slov nového policejního prezidenta je to dáno zejména jejich složitostí a množstvím materiálu, jenž je obsažen v důkazním řízení, které musejí soudci a státní zástupci důkladně přezkoumat. „Nemyslím si, že by tam byly dlouhé průtahy. A my jako policie v těchto případech děláme maximum, aby důkazní materiály byly v pořádku,“ podotkl.

Tým Kobra bude vypuštěn v půlce roku

Jak informoval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), mezi úkoly nového policejního prezidenta patří také boj proti finanční kriminalitě. „Má za úkol připravit start týmu Kobra a to tak, aby byla účinná a úspěšná," nechal se slyšet po jeho jmenování.

Tým Kobra, na jehož vytvoření se dohodl Chovanec s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), budou tvořit zástupci policie, finanční a celní správy. „Termín vypuštění Kobry je stanoven na polovinu tohoto roku, první výsledky její činnosti budou pak znát do konce roku 2014,“ prozradil sám Tuhý.

Tuhý: Žádné pochybení jsem nenašel

V souvislosti s činností policie se v poslední době hovoří zejména o kontroverzním zásahu protimafiánského útvaru v Islámském centru v Praze, kvůli němuž dokonce indonéská vláda odeslala české vládě diplomatickou nótu. V reakci na incident si také ministerstvo zahraničí v Jakartě předvolalo českého velvyslance Tomáše Smetánku a požadovalo po něm vysvětlení policejní akce.

Tuhý ale za zákrokem policie stojí. „Považuji zákrok za profesionálně provedený,“ prohlásil s tím, že přesto negativním reakcím rozumí. „Za policisty z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu stojím, neshledal jsem žádné pochybení,“ dodal.

Policie by své kroky měla vážit, řekl Chovanec

Policisté v objektech islámské nadace a na dalších místech hledali rasistickou a xenofobní literaturu. Po zásahu byl z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka obviněn pětapadesátiletý Čech.

Chovanec se přesto nechal slyšet, že policie by měla dopředu své kroky vážit. Nelíbí se mu také, že se prudce zvedl zájem o hledanou rasistickou knihu. „Zřejmě měl na mysli jiné prezentování případu, lepší komunikaci mezi útvary a menší mediální masáž,“ přeložil si jeho slova Tuhý. Vysvětlil, že zásahu se účastnili i policisté v uniformách, protože mnohé osoby byly při modlitbě ozbrojené.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …