Prostě to vyhráli. Kompletní výsledky pražských voleb, které potěší Andreje Babiše

12.10.2014 7:28

Je dobojováno a sečteno. I na území hlavního města Prahy už je jasné, kdo uspěl v komunálních volbách, a kdo ne. Radovat se může Adriana Krnáčová z hnutí ANO. Zato TOP 09 oproti předchozím komunálním volbám přišla o deset zastupitelských mandátů. Ze zavedených stran mohou o úspěchu mluvit jen lidovci a možná trochu překvapivě i komunisté.

Prostě to vyhráli. Kompletní výsledky pražských voleb, které potěší Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr pražské kandidátky Adriana Krnáčová

Ve skončených komunálních volbách usilovalo o hlasy Pražanů celkem jedenatřicet stran a hnutí. A podle informací Českého statistického úřadu hned sedm z nich v souboji o 65 mandátů na Magistrátu hl. města Prahy uspělo. Politická scéna tak bude v hlavním městě podstatně pestřejší než dřív. Za pozornost stojí i volební účast. Svůj hlas odevzdalo jen necelých 38 procent obyvatel hlavního města. V roce 2010 to bylo přes 44 procent voličů a v roce 2006 přes 42 procent voličů.

Tvrdý pád ODS a úspěch nových hnutí

Nejúspěšnějším hnutím se stalo ANO v čele s Adrianou Krnáčovou, které se ziskem 22,08 procenta hlasů obsadí 17 křesel. Druhá TOP 09 v čele s dosavadním primátorem Tomášem Hudečkem získala 20,07 procenta hlasů a 16 mandátů. Oproti roku 2010 si TOP 09 pohorší o deset křesel. Stojí za pozornost, že již v sobotu večer dávaly obě strany velmi jasně najevo, že si nedokážou představit společnou koaliční spolupráci.

Třetí místo ve volebním klání obsadila Trojkoalice složená z KDU-ČSL, Zelených a STAN. Uskupení, které se ziskem 11,21% hlasů v zastupitelstvu obsadí 8 křesel, vedl Petr Štěpánek. Dalších osm křesel připadne ODS v čele s Bohuslavem Svobodou po zisku 10,97 procenta hlasů. Pro srovnání, v roce 2010 ODS obsadila 20 křesel a v roce 2006 to bylo dokonce 42 zastupitelských postů. Pátá v pořadí skončila Česká strana sociálně demokratická, která obdržela 10,43 procenta hlasů a rovněž osm mandátů. V porovnání s volbami v roce 2010 tak o šest zastupitelských křesel oslabila.

Kompletní výsledky naleznete ZDE

Šestí skončili v letošních magistrátních volbách komunisté, kteří se ziskem 5,91 procent hlasů zasednou na čtyřech místech v zastupitelstvu. Ze zavedených stran jsou tak komunisté jedni z mála, kteří si polepší, neboť v roce 2010 získali toliko tři mandáty. V rámci Trojkoalice může o úspěchu mluvit i KDU-ČSL, která v roce 2010 nezískala žádný mandát. A poslední úspěšná z hlediska zisku zastupitelských mandátů byla Česká pirátská strana, která se ziskem 5,31 procenta hlasů obsadí rovněž čtyři zastupitelské posty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…