První dáma od Babiše dala v rádiu za pravdu prezidentovi

06.12.2013 17:58

Podle místopředsedkyně hnutí ANO Věry Jourové je přijetí rozpočtu povinnost. Chce tak zabránit rozpočtovému provizoriu na příští rok. Před druhým čtením však hnutí hodlá navrhnout v souladu se svým politickým programem jistá úsporná opatření.

První dáma od Babiše dala v rádiu za pravdu prezidentovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Věra Jourová, krajský lídr ANO 2011

Z probíhajících jednání o sestavení vlády má Věra Jourová osobně dobrý pocit, přestože se sociálními demokraty jde o tvrdé diskuse o programu vlády. Plyne to z programových rozdílů mezi jejím hnutím a ČSSD. Předstoupení před sněmovnu s programovým prohlášením vlády a žádostí o důvěru však podle poslankyně není na pořadu dne. Nicméně nemá dojem, že by v průběhu jednání byl marněn čas. Vyjednávání se mohou zdát vleklá, nicméně jsou intenzivní. Uvedla to v pořadu Dvacet minut Radožurnálu na vlnách hlavní stanice veřejnoprávního Českého rozhlasu.

Na schůzkách, jichž se účastní širší výbory, se diskutuje o programu, nicméně nepochybuje, že předsedové stran a hnutí vzájemně již konzultují jména adeptů na vládní křesla. Předpokládá rovněž, že předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka tato jména konzultuje s prezidentem republiky Milošem Zemanem.

„Musíme se spolehnout na to, že prezident bude cítit odpovědnost za vládu," řekla Věra Jourová s tím, že předpokládá, že nebude odmítat navrhované ministry jen tak, ale v případě, že tak učiní, tak jen z vážných důvodů. Odmítnutí by měl odborně vyargumentovat. Nicméně, uvedla coby příklad, kdyby ji prezident republiky odmítl do ministerské funkce z jakýchkoli důvodů, o křeslo by se více neucházela. „Budeme se snažit navrhnnout takové kandidáty, kteří budou nezpochybnitelní po odborné a manažerské stránce vést svěřený rezort," nastínila Věra Jourová strategii Babišova hnutí. Je možné, že dojde i k přímým konzultacím s prezidentem republiky, tato jednání však vede předseda hnutí, řekla dále. Návrh Miloše Zemana vyčkat s jmenováním ministerského předsedy až po sečtení výsledků případného stranického hlasování uvnitř sociální demokracie považuje Věra Jourová za opodstatněný.

Místopředsedkyně ANO se rovněž vyjádřila k tzv. prezidentově podmínce k usednutí Andreje Babiše ve vládě, tedy v prvém čtení schválení služebního zákona. Podle Věry Jourové mělo přesně toto hnutí ANO v programu a na přijetí zákona již pracuje, a to tedy nikoli kvůli zmíněné podmínce prezidenta Miloše Zemana. Do prvého čtení by podle ní mohl jít již v prosinci či v lednu.

Hnutí ANO se v současné době uchází o ministerstva financí, dopravy, životního prostředí, pro místní rozvoj a spravedlnosti. Rovněž má vyjednaný nárok ještě na další resort, Ministerstvo obrany však není podle Věry Jourové na pořadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…