První průser, ministře. Hospodský si to u Jílkové vyřizoval s Hegerem

28.09.2012 5:24

Opatření na zákaz alkoholu nad 20 procent poškodila prý celý trh. Proč vláda zakázala například i alkohol dovážený ze zahraničí? ptal se v pořadu Máte slovo majitel restaurace. Podle něj právě z něj lidem nic nehrozilo.

První průser, ministře. Hospodský si to u Jílkové vyřizoval s Hegerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

„Proč jste poškodili celý trh těmi opatřeními? Proč se zakázal i zahraniční alkohol?“ ptal se na ČT Petr Vahala, majitel jedné z restaurací, kterých se prohibice citelně dotkla. Podle něj totiž nebyl důvod zakazovat i dovážený alkohol.

„Ten základ je v lahvích. Ti lidé, co to vyrábějí, to dávají do nejjednodušších lahví,“ popisoval. Takoví výrobci pančovaného alkoholu podle jeho slov nepoužívají lahve od Becherovky či drahých kubánských rumů – používají lahve co nejprostší. Proto navíc nechápe, proč by se nová přísná pravidla měla týkat i drahých lihovin.

„Oni ti poškození nejsou jen hospodští, ale i ti lidé, kteří se napili,“ odvětil mu ministr zdravotnictví Leoš Heger. „Ne proto, že se napili hodně. Ale ti lidé mají právo na nějakou ochranu,“ bránil prohibici. Podle něj se v momentu, kdy začalo přibývat úmrtích, nedalo dělat nic jiného. Nyní se sice objevují další otrávení, ale smrtí kvůli metylalkoholu výrazně ubylo. „Vláda musela dát přednost zdraví a bezpečí,“ dodal.

Majitel restaurace se ale nedal. Když by v Česku tedy někdo zavraždil nožem třicet lidí, zakáže vláda prodej nožů? Heger to ale odmítl jako něco, co se děje i „běžně“, jako cosi, co má statistiku. „Takováhle mimořádná událost je něco jako přírodní katastrofa, to nikdo nemohl předpokládat,“ prohlásil o metanolu.

„To se dalo předpokládat,“ odpověděl ale naštvaný muž. Vláda totiž podle něj dlouho ignorovala prodej načerno a nic s ním nedělala. Heger si však myslí, že právě nyní je ale možnost s nelegálním alkoholem zamést. Do debaty se zapojil i prezident Unie vývozců a dovozců lihovin ČR Petr Pavlík, který se ho zastal. „Je příležitost nastavit všechna opatření k potření černého alkoholu,“ uvedl.

Argument se zahraničním alkoholem ale odmítl náměstek ministra zemědělství Martin Hlaváček. Jsme na evropském, jednotném trhu a nemůžeme různě měřit různým výrobcům. „K podobným aférám dochází i za hranicemi,“ dodal i Miroslav Koberna z Potravinářské komory a jako příklad uvedl Polsko i Norsko. Jsou zde také úmrtí kvůli metanolu, jenže tyto státy to nijak neřeší.

„My v tomhle nejsme úplná výjimka. V podstatě se dalo jen očekávat, kdy k tomu dojde,“ prohlásil. „V tomhle doufám, že nám nebudete dávat Polsko za vzor,“ navázal na něj ministr Heger a obrátil se na majitele restaurace. „V tomhle vám ho za vzor klidně dám,“ odpověděl mu provozní.

„Stalo se to poprvé za dvacet let, takovýto průser,“ neodpustil si. „Je to výjimečná záležitost, která se již nebude opakovat,“ uzavřel.

Jak tedy lidé poznají, že nepijí závadný alkohol? „Vy mi budete říkat, věřte barmanovi. Ale já mu nevěřím,“ zapojila se i moderátorka Michaela Jílková. „Já to nepoznám, já skoro nepiju,“ dodala. „Navigace číslo jedna je nakupovat značku, kterou znám,“ radil jí šéf unie Pavlík. A zároveň by se spotřebitelé měli orientovat také na cenu. Ti, co vyráběli pití s metanolem, neměli tak kvalitní suroviny, aby napodobovali něco drahého.

„Proto je potřeba, aby ten hospodský byl pod větší kontrolou než dneska,“ dodal i ministr Heger. „Předpokládám, že tresty se zpřísní. … Je to vzkaz společnosti: Dávejte si pozor, lidé, nepijte tolik,“ uzavřel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…