Pučisté mě zklamali. Myslel jsem, že Hašek je inteligentní, říká Štěch

10.11.2013 6:39

Předseda Senátu Miroslav Štěch nechápe jak jednání pučistů, tak i vedení sociální demokracie. Ta podle předsedy měla začít jednat dříve a pučisty vyhodit. Jejich odůvodnění odchodu je také podle Štěcha alibistické a neodpovídá reálné situaci uvnitř strany.

Pučisté mě zklamali. Myslel jsem, že Hašek je inteligentní, říká Štěch
Foto: Martin Vlček
Popisek: Předseda Senátu Parlamentu České republiky Milan Štěch (ČSSD)

"Myslím si, že všichni tři rezignovali pozdě. Zbytečně vytvářeli napětí, nepřispěli ke včasnému zklidnění situace," říká Štěch v rozhovoru pro deník Právo. Ostrý je i ke způsobu jejich odchodu. Například Michal Hašek a Jeroným Tejc mezi důvody odchodu na speciální tiskové konferenci uvedli, že uvnitř strany nevládne demokracie. Mimo to prý každý, kdo má jiný názor než předseda Bohuslav Sobotka, má ve straně problémy.

"Jak se říká, tonoucí se stébla chytá. Vytvářejí si alibi. Domnívám se, že členská základna i veřejnost si udělaly názor. Ten je pro mě rozhodující. Myslím si, že kdyby se toto stalo za Miloše Zemana nebo Jiřího Paroubka, už by pravděpodobně nebyli členy soc. dem.," myslí si Štěch. Strana je naopak podle něj natolik demokratická a otevřená, že toho mohou někteří jedinci zneužít. "Jsem přesvědčen, že současné vedení je velmi kolektivní orgán, velmi demokratické a velmi se snaží udržet jednotu strany. Možná až tak, že takovéto povahy to dokážou zneužívat," říká Štěch.

Chování Tejce se rychle změnilo

Zvláštností v chování pučistů si ale podle svých slov všimnul už na srpnovém zasedání ústředního výkonného výboru, kde chtěl Jeroným Tejc a také brněnský primátor Roman Onderka hlasovat tajně o možnosti kandidatury Sobotky na post premiéra. "Samozřejmě že jsem viděl zejména chování Jeronýma Tejce, které mě velmi zklamalo, protože ho znám řadu let. Vím, že ještě před půl rokem měl názory diametrálně odlišné. A pak šlo i o chování Romana Onderky," nastiňuje Štěch.

I přes jeho prosby, aby hlasování proběhlo veřejně, někteří nereagovali. Štěcha tak překvapil i Michal Hašek, který začal již tehdy stavět své osobní zájmy nad ty stranické. "Ale pořád jsem byl přesvědčen, že to je velmi malá menšina. Dokonce jsem si myslel, že Hašek je tak inteligentní a tak prozíravý, že si uvědomí, do jak nebezpečné hry by se pustil," dodává.

Sobectví a ego zvítězí

Sám Štěch je prý od života zvyklý na různá nepříjemná překvapení, i tak se ho ale jednání pučistů dotklo. Věřil totiž, že se po volbách nálada  ve straně změní a všichni budou táhnout za jeden provaz. "Ale ukázalo se, že jejich sobectví, osobní zájem a ego vítězí nad tím, o čem jsem hovořil. Možná že to je další životní poučení, abych nebyl tak důvěřivý, takový dobrák," myslí si Štěch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…