Půlmiliardová trhlina v rozpočtu. V postiženém resortu s tím nepočítají

12.12.2012 9:54

V návrhu státního rozpočtu na příští rok má Ministerstvo spravedlnosti trhlinu. Resort by mohl zaplatit jako trest za pochybení při stavbě Justičního areálu v Brně půl miliardy korun. Věc by se mohla ošetřit malou účetní operací, jenže s tím nikdo nepočítá.

Půlmiliardová trhlina v rozpočtu. V postiženém resortu s tím nepočítají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva spravedlnosti

Ministerstvo spravedlnosti by mohlo zaplatit resortu financí částku a ten o ni zvýší příjmy pro justici. Jenže podle mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba spravedlnost neuplatnila v podkladech pro sestavování rozpočtu pro příští rok požadavek na případnou úhradu sankce.

To znamená, že pokud bude muset justice půl miliardy korun zaplatit, bude ji muset vzít z peněz na provoz soudů, věznic a dalších částí resortu. Teprve až potom bude moci požádat resort financí o navýšení příspěvku. Jenže jak již dříve avizoval Jakob, navýšení nemusí být automatické.

Stavba justičního komplexu v Brně je problémová od začátku. Největším problémem je navýšení ceny z původních 800 milionů korun na téměř dvě miliardy. Brněnské finanční ředitelství chtělo zpátky celou sumu kvůli nedodržení některých podmínek. Justiční zástupci ale míní, že areál stojí a naplno slouží.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…