ŘSD podle jeho současné šéfky není destabilizované, ale, řečeno zdravotnickou terminologií, nachází se prý na jipce

20.08.2014 10:30

Lidové noviny přinášejí rozhovor se současnou šéfkou Ředitelství silnic a dálnic Soňou Křítkovou.Ta popsala současný stav organizace jako pacienta na JIP, jehož stav se už stabilizuje.

ŘSD podle jeho současné šéfky není destabilizované, ale, řečeno zdravotnickou terminologií, nachází se prý na jipce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice D1 na Chodově

Ředitelství silnic a dálnic má letos již čtvrtého šéfa a běží výběrové řízení, které by mělo být uzavřeno v říjnu. Jan Kubiš rezignoval na konci července a vzápětí byla pověřena dočasným vedením organizace jako druhý statutární zástupce společnosti Soňa Křítková. Jak tato změna ovlivní organizaci a zda ji nebude dál destabilizovat, se zajímaly LN.

 „Myslím, že je důležité přestat vnímat ŘSD jako organizaci jednoho muže či ženy. Tato největší investiční organizace státu musí fungovat pod vedením silného a sehraného týmu, který úzce spolupracuje s Ministerstvem dopravy a plní jeho, respektive vládní strategii. To skutečně není jen o pozici generálního ředitele,“ říká Křítková. Současná šéfka dodala, že s Janem Kubišem přišel na ŘSD celý tým včetně ní. „A v zásadě funguje! V řadě oblastí je vidět, že lidé z nového týmu už svou odbornost prokázali,“ míní Křítková.

Změna nejde udělat za pár měsíců

Kritiku, která jí vytýká, že přišla do ŘSD z Agrofertu, označila současná šéfka organizace za prvoplánovou a zmínila své bohaté manažerské zkušenosti z ČEZ nebo VŠE. „Manažerských zkušeností mám dost, a to byl i důvod, proč jsem v novém vedení ŘSD obsadila funkci ředitelky správního úseku. To, co tato organizace nyní hlavně potřebuje, je změna nastavení vnitřních kompetencí směřujících k odpovědnosti konkrétního člověka, kontrolní systém před realizací obchodního či právního jednání, výkonovou organizaci práce a podobně – a to je moje doména. Nejde to však udělat za pár měsíců,“ konstatuje Křítková.

„ŘSD jsme převzali ve velmi špatném stavu. Když si vypůjčím, pro ilustraci stavu, zdravotnickou terminologii, tak bych řekla, že ŘSD je nyní na JIP, ale jeho stav se začíná stabilizovat,“ popsala současnou situaci pověřená šéfka.

V rozhovoru pro LN Křítková odmítla tvrzení kritiků, že by ŘSD bylo destabilizováno. „ŘSD rozhodně destabilizované není. Naopak, chová se jako řádný správce silnic. Na jednotlivých úsecích probíhají nastavené projekty tak, jak jsme si stanovili,“ tvrdí současná ředitelka. V rozhovoru také zdůraznila, že se opírá i o kmenové zaměstnance podniku, kterých je přes 1700 a kterých si většinou za jejich práci váží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …