Rath skrze mříze: Už brzy se dozvíte, jak to bylo s penězi pro ČSSD

23.08.2012 7:26

Dnes už bývalému hejtmanovi Davidu Rathovi skončí poslední možnost podat případnou stížnost proti rozhodnutí soudu o přípustnosti čtrnáctimilionové kauce z vazby. Tak vysokou částku však politik nemá. Vězení je ale nesnestitelné, a tak by místo peněz rád vyzkoušel nový program hlídání vězňů z domova. Utíkat by nemělo cenu, tvrdí, byl by celý život psancem.

Rath skrze mříze: Už brzy se dozvíte, jak to bylo s penězi pro ČSSD
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Po čase se Mladé frontě Dnes povedlo s poslancem navázat kontakt a uskutečnit rozhovor. V něm Rath opakuje, že se cítí nevinen. „O obsahu krabice jsem nevěděl,“ opakuje exhejtman s tím, že pravdu jak to bylo, doopravdy říct před sněmovnou nemohl, neboť byl v koluzní vazbě.

V odposleších z případu se mluví o penězích na volby. Jak se k tomuhle staví poslanec? „Myslím, že se to brzy dozvíte,“ odpověděl MF Dnes na otázku, zda peníze měly skončit ve straně sociálních demokratů. Stejně vyhýbavě odpověděl i na to, zda se někdy setkal s tím, že by politik ČSSD musel platit za místo na kandidátce či na otázku, jestli bylo v minulosti financování strany čisté. Naznačuje akorát, že už o tom začal hovořit Jaroslav Palas.

Likvidační objednávka

Co se týká jeho dosavadní vazby, považuje ji za strašnou a deprimující torturu. „Je to týrání lidí. To vše, aby člověka psychicky zlomili a donutili k sebeobvinění a obvinění druhých,“ svěřuje se Rath. Podle něj jde o „objednávku likvidace výrazného opozičního politika.“

Poslanec je přesvědčen o tom, že už by nadále být vězněn neměl, nikomu totiž žádná škoda nevznikla. Rath se dušuje, že by nemělo cenu, v případě propuštění, utíkat. Od rodiny utéct nemůže, tvrdí. Bylo by to totiž stejné jako vězení, stal by se totiž celoživotním štvancem bez domova. „Proto nabízím veškeré záruky – odevzdání pasu, denně se hlásit, sledovací náramek,“ prohlašuje Rath s tím, že by po propuštění nikam neutekl.

Nejvíce bývalý exhejtman v cele trpí řídkým kontaktem s rodinou, tvrdí. Podle svých slov ho všichni jeho blízcí podporují. „Vidím, jak strádají tím, že jsem vězněn. To mě deptá, neboť vím, jaké starosti a problémy řeší, a já jim nemohu pomoci,“ míní Rath. Tím, že návštěvy doteď byly jednou za čtrnáct dnů, tak může Rath každého ze synů vidět jednou měsíčně. „Vzhledem ke dvěma rodinám. Je to strašně málo a špatně to snáším,“ přiznává.

Domácí vězení?

Aby se situace zlepšila, měl by Rath zájem o nový program resortu spravedlnosti. V něm se testuje sledovací zařízení na pětadvaceti vězních a díky němuž by mohl být pod dohledem úřadů na svobodě. V neprospěch exhejtmana ale mluví fakt, že hlídací zařízení je určeno jen pro odsouzené k domácímu vězení, nikoliv pro lidi ve vazbou stíhaných.

Rath to ale vidí jinak, jak sám tvrdí, už by sekal dobrotu. „Vzdal jsem se funkcí na kraji, kraj zrušil všechny zakázky, tudíž ani teoreticky nemohu v čemkoli pokračovat,“ dušuje se pro noviny.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…