Rath znovu u soudu. Hlavní líčení bude po měsíci pokračovat

01.06.2014 14:14

Krajský soud v Praze bude v pondělí po měsíční přestávce pokračovat v projednání případu exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného s dalšími deseti lidmi z korupce. Na programu je zejména probírání listinných důkazů. Hlavní líčení, které začalo loni v srpnu, je zatím nařízené do září, kdy zřejmě ještě neskončí. Vyplývá to z informací soudu a dřívějšího vyjádření státního zástupce.

Rath znovu u soudu. Hlavní líčení bude po měsíci pokračovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

Soud byl přerušen ze zdravotních a osobních důvodů některých přísedících v pětičlenném soudním senátu. I někteří advokáti se potřebovali účastnit jiných řízení. Mluvčí soudu Zuzana Steinerová sdělila, že na příští týden jsou předvolaní dva svědci, jinak bude soudce Robert Pacovský řešit hlavně různé listiny. Jsou to například smlouvy týkající se zakázek. Dosud vyslechl zhruba 70 lidí a spis má zatím 27.200 stran.

Termíny hlavního líčení jsou vypsané do konce září, žalobce Petr Jirát ale již dříve uvedl, že vzhledem k množství důkazů, které je potřeba provést, ještě nelze očekávat rozsudek. Další prodloužení lze čekat také proto, že advokáti obžalovaných mají několik desítek požadavků na doplnění dokazování. Je však na posouzení soudu, zda jsou skutečně nezbytné.

Odposlechy jsou podle Jiráta hlavním důkazem o ovlivňování zakázek

Žalobce v případu viní kromě Ratha dalších deset lidí z manipulací s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji, který Rath řídil jako hejtman. Podle obžaloby věděl o korupci a přebíral provize. Rath vinu od začátku kauzy odmítá a případ označuje za politický proces. Podle něj se ho snažila konkurence zbavit coby nepohodlného opozičního politika. Tendry byly prý pod mnohonásobnou kontrolou a nebylo možné je ovlivnit. Podezření se týkají opravy zámku Buštěhrad, rekonstrukce gymnázia v Rathově bydlišti Hostivici a modernizace několika krajských nemocnic.

Vyšetřovatelé pořídili desítky hodin odposlechů, které jsou podle Jiráta hlavním důkazem o ovlivňování zakázek z části financovaných Evropskou unií. Jako organizátory korupce označuje Jirát někdejší ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a jejího přítele Petra Kotta, který byl koordinátorem středočeských nemocnic a dříve také poslancem a šéfem středočeské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Policie trojici lékařů zadržela v polovině května 2012 a soud je následně poslal do vazby. Na svobodu se dostali postupně loni na podzim. Vazbu u nich soud nahradil dohledem probace a povinností účastnit se hlavního líčení, což postupně zmírnil, aby se mohli více věnovat svým povoláním – Pancová s Kottem pracují v nemocnicích, Rath má soukromou ordinaci.

Zbylí obžalovaní jsou zejména šéfové a manažeři firem, které se účastnily tendrů nebo obchodní soutěže organizovaly. Je mezi nimi stavařka Ivana Salačová, která se jako jediná přiznala ke korupci, a žalobce pro ni za to navrhuje pozici spolupracující obviněné, za což by jí mohl hrozit nižší trest. Ostatní vinu odmítají, nebo se k obžalobě nevyjádřili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…