Řecký premiér to prý v noci položil a přijal, co mu nadiktovali. V Aténách padla výzva k ozbrojenému odporu proti EU

13.07.2015 6:50

Reakce na vyostřený průběh dnešního summitu eurozóny, která požaduje po Řecku tucet rázných opatření k obnovení vzájemné důvěry, jsou mezi Řeky smíšené. Zatímco na politické scéně kulminuje hluboké rozčarování zejména v rozpadajícím se vládním táboře, mezi obyčejnými občany zuří konflikt na sociálních sítích. Důvod? Kuloární informace z Bruselu hovoří o tom, že Tsipras přijal velkou většinu toho, co po něm lídři EU chtěli.

Řecký premiér to prý v noci položil a přijal, co mu nadiktovali. V Aténách padla výzva k ozbrojenému odporu proti EU
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Alexis Tsipras, premiér zadluženého Řecka

Politické postoje k jednáním v eurozóně kopíruje u většiny stran to, jak se zachovaly při sobotním hlasování parlamentu, kde vládní koalice společně s proevropskou opozicí podpořila vyjednávací úsilí premiéra Alexise Tsiprase. Ve vládním táboře, ve kterém se už objevily první trhliny, se ale nyní vytvářejí nepřekonatelné propasti. V Tsiprasově levicové formaci stále ostřeji proti eurozóně vystupuje levicová platforma, k níž se nepřímo hlásí i předsedkyně parlamentu Zoi Konstantopuluová, která vyzvala k „ozbrojenému odporu“ proti evropským vyděračům.

Vůdce koaličních Nezávislých Řeků Panos Kammenos naznačil možnost opuštění vlády, když prohlásil, že jeho strana nepřijme nic, co by přesahovalo návrhy, s nimiž Tsipras odletěl do Bruselu. Nyní je přitom již jasné, že podmínky věřitelů jsou tvrdší, než si současná vláda vůbec dokázala představit. Spekuluje se, že Tsipras bude nucen vyhlásit na podzim předčasné volby.

V řeckých televizních stanicích a rozhlasových stanicích se vedou rozohněné diskuse zejména mezi příslušníky jednotlivých stran. Zástupci současné vládní koalice a opozice, která byla dřív u moci, se vzájemně obviňují z odpovědnosti za vzniklou situaci. Také se přou, zda je vůbec možné 12 požadovaných podmínek eurozóny splnit sérií rychle odsouhlasených zákonů v parlamentu za pouhé tři dny. Věřitelé chtějí podle všeho na splnění ultimáta čekat jen do středy.

Živé reakce jsou také na internetu, kde odpůrci dalších úsporných opatření a Tsiprasovi obdivovatelé vyzývají premiéra, aby v ničem neustupoval, urychleně opustil summit a hrdě s hlavou vztyčenou se vrátil do vlasti. Jeho odpůrci mu naopak vyčítají, že svým „fanfarónstvím“ přivedl zemi prakticky na pokraj záhuby. „Máme v zemi válku, Alexisi, s ignorantstvím, nezájmem a leností. Buď už dospělým, vrať se domů, ať můžeš jít zítra konečně makat,“ reagovala autorka jedné z četných internetových petic namířených proti Tsiprasovi, ale i v jeho prospěch.

Summit eurozóny je přerušen kvůli závěrečným konzultacím

Summit eurozóny, který má rozhodnout o dalším osudu Řecka, byl dnes krátce před 06:00 SELČ opět přerušen. Maltský premiér Joseph Muscat na twitteru uvedl, že tentokrát to je kvůli závěrečným konzultacím. V kuloárech se považuje za pravděpodobné, že řecký premiér Alexis Tsipras po 14 hodinách jednání přistoupil na většinu požadavků ostatních členů eurozóny.

Především Německo, ale také další státy s poukazem na malou důvěru vůči Řekům žádaly, aby ještě před začátkem diskusí o třetím záchranném programu pro zadluženou zemi Atény už do středy schválily první část rozsáhlého balíku tvrdých úsporných reforem.

Podle diplomatických informací má Řecko například velké potíže s německým návrhem, aby vyvedlo do svěřeneckého fondu v zahraničí jako záruky až 50 miliard eur, souhlasilo by prý s výrazně nižší částkou.

Summit eurozóny jedná od nedělního odpoledne. Byl ale několikrát přerušen, aby se mohli Tsipras, německá kancléřka Angela Merkelová, francouzský prezident Francois Hollande a šéf summitů EU Donald Tusk sejít v užším kruhu. Lídři zemí platících eurem o Řecku celou noc rokovali poté, co se v sobotu a v neděli při dvou dlouhých jednáních nedokázali na společném stanovisku shodnout jejich ministři financí.

Z posledního kompromisního návrhu závěrečné dohody podle diplomatů vypadla zmínka o dočasném odchodu Řecka z eurozóny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…