Robertu Šlachtovi prý hrozí konec

02.06.2016 7:05

Policie se prý chce zbavit ředitele Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty. O způsobu, jak to chtějí provést, informují dnešní Lidové noviny.

Robertu Šlachtovi prý hrozí konec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Podle novin totiž náměstek policejního prezidenta Zdeněk Laube připravuje návrh sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s Útvarem odhalování korupce a finanční kriminality. Vznikl by tak úřad obdobný národnímu kriminálnímu úřadu, jemuž by měl šéfovat současný ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Michal Mazánek. O detailech se však zatím mlčí. Sám Laube nechce nic komentovat do doby, než bude vše schválené a řádně projednané. 

Státní zástupci jsou z této vize prý šokováni. Podle jejich slov se pod zástěrkou slučování zlikviduje jediná funkční složka policie na sofistikovaný zločin. 

„Neznám podrobnosti toho plánu. A na nich dost záleží. Nicméně tímto krokem by vznikl útvar, který by měl téměř 900 lidí. Bojím se, že by byl těžko řiditelný. Mám strach, aby se to neprojevilo v kvalitě práce, která je naprosto zásadní pro každou trestní věc, stejně jako je zásadní, že nesmějí unikat informace,“ uvedl například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Podle něj by konec Šlachty byl chybou. 

Jako hazard vnímá případné sloučení obou institucí i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. 

V případě, že ke změnám skutečně dojde, budou muset být schváleny ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD). A právě na politický podtext celého slučování Lidové noviny upozorňují. „Končí totiž období politického klidu a blíží se série několika voleb. Na podzim krajské a senátní, zkraje příštího roku lze očekávat zahájení kampaně pro volby sněmovní a prezidentské. Není vyloučené, že Šlachtův útvar začal pracovat na případech sahajících do politické úrovně. Pokud by v příštích měsících padla obvinění kandidátů či jiných stranických funkcionářů a jejich spolupracovníků, šlo by o smrtící ránu,“ uzavřely noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …