Roušky na ulici? Vyjádření nedůvěry vůči Čechům jako národu, říká Šmucler. A co dále?

11.05.2020 9:20

Povinné noušení roušek venku zřejmě skončí. Lidé by museli ochranu obličeje nosit jen v MHD, obchodech a dalších uzavřených prostorách. Dnes o tomto opatření bude jednat vláda. K nošení roušek se pro deník Právo vyjádřil šéf České stomatologické komory Roman Šmucler.

Roušky na ulici? Vyjádření nedůvěry vůči Čechům jako národu, říká Šmucler. A co dále?
Foto: Repro Interview ČT24
Popisek: Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler

Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) bude otázka nošení roušek záležet na názoru odborníků. Původně měly roušky zůstat povinné do poloviny června, nyní je možné, že k uvolnění dojde dříve. Ochrana obličeje by tak byla povinná pouze v uzavřených prostorách. Mimo ně bude na jednotlivcích, zda budou chtít roušky nosit, nebo nikoliv. 

Podle šéfa českých stomatologů Romana Šmuclera by se Česko mělo začít chovat jako celý civilizovaný svět, kde se roušky nousí jen v uzavřených prostorách. „V zemích, které jsou organizačně zdatné, se ty jednorázové roušky před vstupem rozdávají a při odchodu se vyhazují do nádob,“ uvedl Šmucler. 

Jak dodal, nošení roušek se u Čechů zavedlo povinně, neboť si někdo myslí, že Češi nejsou schopni poznat, jestli vedle nich v tramvaji jede člověk, kterého by rouškou ochránili. "Byl jsem na Petříně, nikdo roušku neměl, ale když se k někomu přiblížil, tak si ji vzal. Pak ve veřejné dopravě ji měli všichni. Češi jsou vyspělý národ," míní Šmucler.

„Když se to nosí na ulici, tak to nemá jiný aspekt než ten politický, a je to vyjádření nedůvěry vůči Čechům jako národu, že by nerozlišili, že jsou na ulici, nebo v tramvaji. Přijde mi to absurdní,“ dodal.

Kdo však s ukončením nošení roušek nesouhlasí, je epidemiolog Rastislav Maďar. Ten se domnívá, že nošení roušek společně se správným mytím rukou a zachováváním rozestupů mezi lidmi je základní trojicí opatření, která v Česku umožnila epidemii zvládnout. Uvedl, že když se nyní budou opatření rozvolňovat, potřebovali bychom tuto základní trojici zachovat. Pro to, aby se počkalo, je i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …