Rumunsko bude mít zřejmě muslimskou premiérku

23.12.2016 8:03

Dvaapadesátiletá Sevil Shhaidehová se zřejmě stane první muslimskou premiérkou v zemích EU. Shhaideová je totiž horkou kandidátkou na post premiéra rumunské vlády. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Rumunsko bude mít zřejmě muslimskou premiérku
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Mapa, vlajka Rumunska.

Jak uvádějí, dosud nepříliš známou političku, která vstoupila do partajních řad teprve loni, oznámili jako kandidátku na premiéra socialisté, kteří vyšli z parlamentních voleb počátkem prosince jako nejsilnější strana. Navzdory masivním skandálům, které je provázely celý loňský i letošní rok, se jim podařilo získat více než 30 procent hlasů současně v obou komorách parlamentu.

Jak list dále píše, oficiálně Shhaidehovou ještě musí pověřit sestavením vlády prezident Klaus Iohannis. Formálně však nemá žádný důvod ji odmítnout. Předem avizoval, že sestavením vlády nepověří jen politiky, kteří byli zapleteni do korupčních skandálů, či za to dokonce již byli odsouzeni. To je případ současného lídra rumunských socialistů Livia Dragney a také důvod, proč sám neaspiruje na premiérský post. Dragnea si letos v dubnu vyslechl dvouletý podmíněný trest za volební podvod. Tento týden se nicméně stal šéfem dolní komory.

Paradoxem přitom podle listu je, že vítězní socialisté část své kampaně postavili na ochraně hodnot pravoslaví, k němuž se hlásí asi 80 procent Rumunů. Po prezidentu Iohannisovi, který je protestant s německými kořeny, teď má druhou nejvyšší funkci v zemi zastávat politička vyznávající islám. Po matce má předky mezi Krymskými Tatary a z otcovy strany vede linie do Turecka.

Celkově čítá muslimská komunita v dvacetimilionovém Rumunsku asi 64 tisíc věřících. Shhaidehová se nezahaluje a je podruhé vdaná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…