Rusko a USA bojují o dostavbu Temelína. Předhánějí se i v nabídkách úvěrů

30.07.2013 9:40

Pokud by dostavbu jaderné elektrárny Temelín získala americká společnost Westinghouse, Exportní-Importní banka USA je ochotná financovat až padesát procent z celkové ceny projektu. Kromě toho americký Westinghouse nabízí sedmdesátiprocentní podíl z miliardové zakázky českým společnostem.

Rusko a USA bojují o dostavbu Temelína. Předhánějí se i v nabídkách úvěrů
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

"Předpokládáme, že bychom financovali 40 až 50 procent ceny stavby Temelína," řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny prezident Ex-Im Bank Fred Hochberg. Firma Rosatom Overseas, která zastupuje ruského dodavatele, se k otázce financování vyjadřovat nechce. V minulosti už ale její představitelé uvedli, že jsou ochotni sehnat až 100 procent potřebných financí.

Odhadovaná cena dostavby 3. a 4. bloku v jaderné elektrárně Temelín se pohybuje mezi 200 a 300 miliardami korun. ČEZ nyní vybírá právě mezi americkou společností Westinghouse, kterou vlastní japonská Toshiba, a česko-ruským konsorciem MIR.1200.

Nízký úrok, dlouhá doba splácení

Americká strana, která nabídla konkrétní financování, má ale v tomto ohledu výhodu. S úrokem 3,5 procenta by půjčila 50 procent potřebných financí, a to se splatností 18 let plus sedm let stavby. ČEZ ale stále mlčí. "S ohledem na probíhající výběrové řízení není možné sdělovat podrobnosti k okruhům, které jsou diskutovány s jednotlivými uchazeči," řekl HN mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

"V každém případě jde o ty nejlevnější dlouhodobé půjčky, které můžete na trhu dostat," ujišťuje Hochberg. A přiznává, že i pro státní banku je Temelín, co se objemu financí týče, výjimečný.

V současné době ale není podle HN jisté, zda se dostavba Temelína vůbec uskuteční. Firma odložila výběr vítěze o 12 - 18 měsíců, kvůli nejistotě na trzích požaduje ČEZ od státu garantované výkupní ceny elektřiny. "Pokračujeme v jednání s ČEZ, nadále věříme, že dostavba Temelína se uskuteční," říká šéf Westinghouse v Česku Pavel Janík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…