Rusko vůbec nechce zlikvidovat ISIS. Vlastně mu to takto úplně vyhovuje. Expert pohovořil z Českého rozhlasu

09.12.2015 18:17

Kdo financuje Islámský stát? Tuto otázku si lidé na Západě kladou stále častěji. Podle politologa Tomáše Kaválka je to Islámský stát sám. Díky efektivnímu výběru daní a dalších poplatků na ovládaných územích. Prozradil také, co láká mladé muže na Západě bojovat v řadách islamistů. Nakonec zkritizoval Rusko za to, že proti Islámskému státu nebojuje příliš efektivně, protože to není v jeho zájmu.

Rusko vůbec nechce zlikvidovat ISIS. Vlastně mu to takto úplně vyhovuje. Expert pohovořil z Českého rozhlasu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Politolog a specialista na Blízký východ Tomáš Kaválek vystoupil ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu a promluvil o Islámském státu. Věnoval se především otázce, co pohání mladé Rusy, Francouze či Němce, aby vstupovali do řad islamistů a bojovali proti svým domovským zemím.

Bojovníci ze Západu jsou posíláni na smrt

„Myslím si, že Islámský stát je velice úspěšný. Samozvaný chalífát vyhlásil minulé léto a dodnes se mu daří odolávat deklarované koalici,“ poznamenal hned v úvodu specialista na Blízký východ s tím, že právě to může mladé muže z Evropy lákat. Mohou v Islámském státě vidět také příležitost k vlastnímu růstu a prospěchu.

Pokud jde čistě o bojovníky, těch je asi 20 tisíc až 50 tisíc. Ale kromě toho islamisté zaměstnávají spoustu úředníků, místní policii a tak dále. Tento aparát čítá asi 100 tisíc lidí. Právě v tomto zázemí se tvoří chytlavé kampaně na internetu, které mezi mladými muži vyvolají zájem o Islámský stát. Člověk, jenž si na internetu prohlédne propagandistická videa, najde následně sobě blízkou komunitu, kupříkladu v bruselské čtvrti Molenbeck, a tato komunita jim pomůže odcestovat do Sýrie.

Kombatanti ze Západu projdou krátkým výcvikem, který probíhá v řádu dnů, maximálně týdnů, a poté jsou posláni do těch nejostřejších bojů v prvních liniích, kde velmi často zemřou. „Takové informace máme například od mladého muže z Turecka, který vstoupil do služeb Islámského státu, ale později uprchl.“

Tihle lidé představují mnohonásobně větší hrozbu než uprchlíci

Lidé, kteří žili na Západě a mají za sebou určitou bojovou zkušenost, představují podle hosta mnohonásobně vyšší nebezpečí než často zmiňovaní uprchlíci. Takového člověka je velmi těžké sledovat, protože ví, jak se na Západě chovat,“ upozornil  Kaválek. Se stejným problémem se musejí vypořádat i Rusové. Podle odhadů vstoupily do řad islamistů už tisíce Rusů.  

Nejlepší odpověď na to, kdo financuje Islámský stát, je Islámský stát sám. Zaprvé má peníze z prodeje ropy prostředníkům, kteří černé zlato přeprodávají dál. A druhý zásadní zdroj příjmů představuje výběr daní a cla od lidí, kterým vládne. „Tento zdroj už je dnes výnosnější než prodej ropy,“ soudí politolog.

Kéž se proti Islámskému státu konečně začne bojovat. Hlavně v Moskvě

Co je tedy třeba udělat pro to, aby byl ISIS poražen? „První dobrý krok by byl, aby proti Islámskému státu opravdu bojovali všichni ti, kteří tvrdí, že proti ISIS bojují. Týká se to třeba Ruska, jež útočí spíše na další skupiny než na ISIS. Dokonce se tvrdí, že to Islámskému státu pomáhá,“ upozornil Kaválek. „Já si osobně ani nemyslím, že je v zájmu Ruska bojovat proti Islámskému státu. Pro Rusko je prioritou udržet u moci Asada, takže usiluje o to, aby na scéně zůstal na jedné straně Asad a na straně druhé Damašek. Západ pak bude mít mnohem menší prostor k manévrování, protože s Islámským státem vyjednávat nemůže.

Naproti tomu Turecko primárně sleduje jediný cíl – svrhnout Asada. Aby toho dosáhli, přivírali Turci oči nad logistickými operacemi Islámského státu. Následné střety Turecka a Ruska považuje za marginální. Zdá se mu totiž, že oba klíčové tábory spolu chtějí jednat. Na jedné straně stojí Evropa a USA, tedy Západ, a na straně druhé stojí Rusko a Írán. Dá se předpokládat, že tato uskupení nakonec dosáhnou nějakého kompromisu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…