Ruský ministr vyzval USA k nátlaku na Kyjev. Bez kompromisu prý nebude mír

02.09.2014 18:35

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes vyzval Washington, aby přiměl kyjevské vedení ke kompromisu. Jinak podle něj nemůže dojít k zastavení bojů na Ukrajině a zavládnutí míru. Lavrov prohlášení učinil poté, co se objevily zprávy, že proruští separatisté na východě Ukrajiny jsou ochotni podpořit celistvost Ukrajiny výměnou za autonomní práva pro svůj region.

Ruský ministr vyzval USA k nátlaku na Kyjev. Bez kompromisu prý nebude mír
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

„Hlavním úkolem je dnes přivést k rozumu 'stranu války' v Kyjevě. Udělat to mohou jen Spojené státy. Washington má přímý vliv na ukrajinské vojáky," citovala Lavrova agentura ITAR-TASS. Šéf ruské diplomacie zdůraznil, že je nutné využít americké možnosti k tomu, aby bylo možné od pokusů vyřešit situaci na východě Ukrajiny vojensky přejít ke snaze o politické urovnání.

Podle Lavrova je velice důležité, aby USA a Evropská unie podpořily proces hledání přijatelného kompromisu na Ukrajině, který podle něj začal v pondělí v Minsku, kde se sešla takzvaná kontaktní skupina. Kromě ruského velvyslance, zástupce Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a bývalého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmy k jednacímu stolu zasedli i zástupci separatistů. Ti údajně předali Kučmovi své požadavky, z jejichž závěrů vyplývá, že by Kyjev přišel o kontrolu nad Doněckou a Luhanskou oblastí. Další schůzka v Minsku má následovat v pátek.

Podle ITAR-TASS proruští povstalci chtějí zvláštní postavení pro své samozvané republiky, pro ruštinu a pro své ozbrojené jednotky, právo dosazovat soudce a prokurátory, jakož i ukončení armádní operace namířené proti separatistům a amnestii. Žádají také zvláštní status pro obchodování s Ruskem. Na oplátku jsou prý ochotni učinit vše pro zachování celistvosti Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…