S korupcí bojujeme, tvrdí Drábek. Média ji ale hledají i tam, kde nebývá

22.08.2012 19:49

Jak bojovat s korupcí? Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) vidí cestu ve stanovení jasných pravidel, s pomocí nichž se budou vybírat osobnosti do vedoucích funkcí. Například pražská TOP 09 postupuje touto cestou v případě DPP, proto ji ministr podporuje. A jak se ministr staví ke kritické zprávě BIS hovořící o propojení lobbistů s politikou?

S korupcí bojujeme, tvrdí Drábek. Média ji ale hledají i tam, kde nebývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Ministr práce a sociálních věcí a místopředseda TOP 09 ve středečním Interview ČT 24 jednoznačně podpořil postup pražské organizace TOP 09 v kauze Dopravního podniku hl. města Prahy. V pořadu přišla řeč i na boj s korupcí obecně nebo zavádění tzv. sociálních karet.

Kdo chce pravidla obejít, cestu si najde

"Je třeba směřovat k jasným transparentním postupům podle jasných pravidel. Musí být stanovena jasná kritéria, podle kterých se budou jmenovat osoby do vedoucích pozic, aby zásadní roli nehrál politický vliv," zdůraznil Drábek, který se domnívá, že pražská organizace TOP 09 kráčí v případě DPP správným směrem a proto ji podpořilo i celostátní vedení strany.

V obecné rovině Drábek k boji s korupcí prohlásil, že lze nastavit různá pravidla pro boj s korupcí, ale vždy se najde někdo, kdo objeví způsob, jak určená pravidla obejít. To se ukázalo kupříkladu na modelu elektronických aukcí, ale obecně právě elektronické aukce považuje ministr za dobrý nástroj pro boj s korupcí.

Pak je třeba také odlišit realitu a fiktivní případy, na které upozorňují novináři. "Pokud hodnotíme reálné vazby, pak nestačí říci, že se někdo s někým zná, protože Česká republika není tak velká a řada lidí působících v byznysu se mezi sebou zná," uvedl ministr.

Vládní jednání o zprávě BIS bylo neveřejné

Vzápětí přišla řeč také na zprávu BIS, která českou vládu upozorňuje, že řada podniků i městských samospráv velmi podléhá lobbistickým skupinám. K informacím, které vláda obdržela v roční zprávě BIS, kde se hovoří o propojení nejrůznějších osob a podniků, Drábek uvedl, že vláda o zprávě jednala, stejně jako o předchozích zprávách BIS, tuto zprávu vzala na vědomí a s informacemi bude pracovat. Více k tomu ministr říci nemohl s odvoláním na to, že zprávu BIS vláda projednávala v neveřejném režimu, pročež v tuto chvíli nemůže říci více.

Lidé podle ministra žádají o sociální karty

V závěru rozhovoru s ministrem bylo otevřeno téma zavádění sociálních karet, které Drábkovo ministerstvo prosazuje a již je vydává. Ministr poukázal například na to, že podobný systém funguje v Itálii a funguje prý bez problémů. "Na úřady práce dokonce chodí lidé a říkají, už nám ty sKarty vydejte," popsal situaci Drábek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…