Sbohem, paní Angelo? Po krachu jednání se zcela vážně píše: Merkelová pryč, AfD nastoupí...

20.11.2017 6:38

Německo má velký problém. Jednání o koalici CDU/CSU Angely Merkelové, liberálů z FDP a Zelených, které se podle barev politických stran přezdívá Jamajka , skončila krachem. Zdá se, že Německo čekají předčasné volby. Navíc volby, v nichž už by svůj mandát nemusela obhajovat německá kancléřka Angela Merkelová

Sbohem, paní Angelo? Po krachu jednání se zcela vážně píše: Merkelová pryč, AfD nastoupí...
Foto: Václav Fiala
Popisek: Angela Merkelová na velkoplošné obrazovce na předvolebním setkání v Pasově

V Německé spolkové republice byly volby o měsíc dřív než v Česku. A přesto tam zatím nevznikla ani koalice, ani nebylo ukončeno první jednání dolní komory německého parlamentu, Spolkového sněmu. Ustavující schůze české sněmovny začíná dnes. A tak jako se nedaří sestavit většinovou vládu šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi, nedaří se to ani Merkelové. Je tu však jeden rozdíl, zatímco Babišova politická budoucnost není ohrožena, Angela Merkelová už nemusí být kancléřkou.

Anketa

S kým byste nejraději šli na pivo?

hlasovalo: 5311 lidí

Šéfredaktorka Deutsche Welle Ines Pohlová konstatuje, že potom, co FDP ukončila dlouhá jednání o koalici Jamajka, má Německo před sebou několik možných cest. Může vzniknout menšinová vláda Angely Merkelové, ale také mohou přijít předčasné volby. „Ale jedna věc je jasná, ať už to dopadne jakkoliv, pro Merkelovou je to rána,“ napsala novinářka.

Celý článek naleznete zde.

Merkelová se vydala dosud neprošlapanou cestou, když vyjednávala o koalici CDU/CSU, liberálů a Zelených. Koalice Jamajka v Německu na nejvyšší úrovni dosud nevládla. Merkelová však neměla jinou možnost na sestavení vlády, protože sociální demokraté odmítli pokračovat ve velké koalici. Spolkový sněm je navíc tolik roztříštěný, že se koalice hledá těžko. Třetí nejsilnější stranou je v dolní komoře parlamentu protiuprchlická a protiunijní Alternativa pro Německo, se kterou ostatní strany odmítají spolupracovat. Někteří komentátoři však upozorňují, že předčasné volby by mohly znamenat výrazné posílení strany, kterou německá média vidí jen velmi nerada.

Jedním z témat, na kterých se jednání o koalici Jamajka zaseklo, byla uprchlická krize. Ines Pohlová k tomu dodává, že rozhodnutí pomoct lidem v zoufalé situaci bylo správné, ale také bylo jasné, že se může pomoc druhým lidem obrátit také v pocit ohrožení.

„Neúspěšné koaliční rozhovory ukazují, že Německo stojí na křižovatce. Růst ekonomiky nezmírňuje strach lidí z budoucnosti, ve které uprchlíci symbolizují nejistoty globalizovaného světa. Německo není jedinou zemí, která se v pondělí probudí do politického šoku. Probudí se do něj i celá Evropa. Čekají nás dlouhé týdny a snad i měsíce nejistoty,“ varuje Ines Pohlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…