Šéf ČT: Jde nám o zvýšení kvality a důvěryhodnosti. Sledovanost až potom

31.03.2012 15:05

Vysílání veřejnoprávní televize prochází výraznými programovými i personálními změnami. Generální ředitel ČT Petr Dvořák v rozhovoru pro Lidové noviny tvrdí, že zvýšení sledovanosti není jeho hlavním cílem. Na první místo prý klade kvalitu a důvěryhodnost.

Šéf ČT: Jde nám o zvýšení kvality a důvěryhodnosti. Sledovanost až potom
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Zřejmě nejvýraznější změna se dotkne zpravodajských Událostí. Podle šéfa ČT nejde o změnu formální. Obsahem se mají výrazně odlišit od zpráv komerčních televizních stanic. Dvořák v této souvislosti uvedl, že ČT se v minulých letech nesnažila vytvořit vlastní styl zpravodajství, ale snažila se spíš komerční stanice v této oblasti napodobovat.  "Budeme se snažit divákům poskytovat informace, které jsou důležité pro život, zatímco komerční média staví na událostech "atraktivních". Ten rozdíl musí být vidět," řekl Dvořák Lidovým novinám.

Divák ČT by měl u ní zůstat, to je prý cíl

V Událostech bude ČT více využívat zahraniční zpravodaje, značný prostor dostane regionální zpravodajství a denně bude přinášet informace z kultury. Politice se bude televize věnovat ve standardním rozsahu, přičemž bude vysvětlovat, v čem ovlivňuje život ve společnosti. "Komplexně a přehledně" budou Události informovat o aktuálním dění v ekonomické oblasti. "Přál bych si, aby divák který sleduje ČT, u ní zůstal, protože mu dá dostatečný zpravodajský obrázek celého dne," podotkl Dvořák.

Velkým vzorem pro zpravodajství ČT je podle jeho slov vysílání BBC. "Je to ovšem vzor do určité míry. BBC hospodaří s rozpočtem, který je v librách stejný jako náš v korunách, nebo ještě větší. To je jako když kluk na motokáře vzhlíží k pilotovi F1," konstatoval.

Ředitel ČT dále uvedl, že Česká televize disponuje řadou kvalitních redaktorů, moderátorů a reportérů. Další se snaží vychovat a připravuje pro ně školení, chodí na kurzy rétoriky a prezentace a budou se muset sami vzdělávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bob

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…