Šéf Evropské komise jede do Ruska na Putinovu konferenci. V Bruselu je slyšet křik

30.05.2016 18:22

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker se rozhodl jet do Ruska na mezinárodní konferenci v Petrohradu, která je „Putinovou verzí Světového ekonomického fóra v Davosu“. Hlasy kritizující jeho budoucí cestu jsou však slyšet stále silněji a členské státy se údajně bojí toho, že vzroste ruský vliv. Informuje Politico.eu.

Šéf Evropské komise jede do Ruska na Putinovu konferenci. V Bruselu je slyšet křik
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Juncker je první představitel evropské instituce, který se do Ruska vydá od zavedení sankcí v březnu 2014, které byly na zemi uvaleny za invazi do Ukrajiny a anexi Krymu.

Podle litevského ministra zahraničí Linase Linkeviciuse však samotná schůzka ještě nic neznamená a nepovede k žádnému utužení vztahů mezi EU a Ruskem. Kreml podle něj tímto způsobem jen vyvolává dojem, že je všechno v naprostém pořádku.

Juncker by se měl zúčastnit Mezinárodního ekonomického fóra v Petrohradě, které se bude konat od 16. do 18. července. Údajně se tím snaží docílit rozšíření obzorů EU ohledně současných vztahů mezi Ruskem a EU. Zda má v plánu sejít se s prezidentem Putinem za zavřenými dveřmi, však Junckerův mluvčí nepotvrdil, naznačil však, že je vzhledem k situaci nepravděpodobné, že by se nesetkali.

Někteří Junckerovi kolegové mu údajně doporučovali, aby od cesty ustoupil vzhledem k tomu, že sankce jsou velmi citlivou záležitostí a v červenci by navíc mělo dojít k jejich prodloužení navzdory tvrzení některých členských zemí, že na nich tratí v zemědělském a průmyslovém sektoru.

Juncker však není jediným evropským politikem, který se na fórum vydá. Zúčastní se jej totiž i maďarský ministr zahraničí a řecký ministr cestovního ruchu. Na seznamu pozvaných je také bývalý francouzský ministr zahraničí Hubert Védrine.

Přestože pro evropské politiky není výlet za Vladimirem Putinem žádné tabu, v Rusku jej nedávno navštívila i Angela Merkelová, někteří kritici Junckerovy cesty vidí problém v tom, že už jen svou účastí posiluje ruský vliv ve světě a legitimizuje Vladimira Putina jako státníka.

Podle současných vyjádření i navzdory Junckerově cestě do Petrohradu nedojde k žádnému omezení sankcí. Mluvčí Evropské komise uvedl, že není žádný rozpor v účasti na fóru a prodloužení sankcí, Federica Mogheriniová však nedávno uvedla, že by v druhé polovině roku 2016 mělo dojít k velké revizi minských dohod, ze kterých sankce vycházejí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

12:50 Zbláznili se. Ta drzost! Mezi Bartošem a Dostálovou to vřelo

Karel Havlíček se kroutil „jako špína nad kanálem“. Šéf Pirátů Ivan Bartoš se v nedělní Partii na CN…