Šéf NATO vzkázal Moskvě, aby se držela zpátky. Jsme na vaši agresi připraveni, varoval

21.06.2017 20:37

Generální tajemník Jens Stoltenberg poslal jasný vzkaz Rusku. V souvislosti s nárůstem napětí v Pobaltí do Moskvy vzkázal, že útok na jednoho člena Aliance je útokem na celé NATO. Ani Rusko se ale nedrželo zpátky.

Šéf NATO vzkázal Moskvě, aby se držela zpátky. Jsme na vaši agresi připraveni, varoval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka NATO

V Pobaltí došlo ke konfliktu mezi ruskými leteckými silami a vzdušnými silami Aliance. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu konflikt podává tak, že se NATO chová agresivně a Rusko jen bedlivě střeží své západní hranice. Aliance to vidí přesně obráceně.

K incidentu došlo ve chvíli, kdy se k ruskému stroji s ministrem na palubě přiblížila alianční stíhačka F-16. V tu chvíli ovšem zasáhla ruská doprovodná stíhačka SU-27 a vklínila se mezi stroj ruského ministra a alianční stíhačku. K incidentu došlo v mezinárodním vzdušném prostoru, Šojgu letěl do ruské kaliningradské oblasti. Přestože se incident odehrál v mezinárodním vzdušném prostoru, jak Rusko, tak Severoatlantická aliance se vzájemně varovaly před nepřiměřeným chováním.

„Útok na jednoho spojence NATO vyvolá reakci celé Aliance,“ řekl generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Jeho slova přinesl server Deutsche Welle, který se odvolal na další zahraniční média – agentury AFP a DPA.

Celý článek v angličtině naleznete zde.

Stoltenberg k tomu dodal, že Aliance nějakou dobu sledovala navyšování zbrojních výdajů Ruska, které vyvrcholilo ruskou anexí ukrajinského Krymu a ruským angažmá v boji ukrajinských povstalců proti vládě v Kyjevě. Dnes na to tedy Aliance reaguje tím, že rozmísťuje své jednotky v Polsku i v Pobaltí, aby odrazila případnou ruskou agresi. Aliance pořádá v Pobaltí cvičení, aby ukázala připravenost k boji.

Ruská strana ovšem opakovaně popírá, že by se byť jen náznakem chystala na invazi do pobaltských zemí. Očekává se, že v září spustí další své cvičení i ruská strana, přičemž by součástí cvičení měla být i simulovaná koncentrace s jednotkami NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…