Šéf vojenské policie v životopisu pomlčel o studiu komunistické politické školy

10.03.2012 7:58

Nový šéf vojenské policie Milan Schulc ve svém životopise neuvádí, že před listopadem 1989 vystudoval Vojenskou politickou akademii Klementa Gottwalda v Bratislavě, kde se profilovali i lidé blízcí sovětské rozvědce. Napsaly to sobotní Lidové noviny (LN). Plukovníka Schulce do funkce 1. března uvedl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS).

Šéf vojenské policie v životopisu pomlčel o studiu komunistické politické školy
Foto: mocr.army.cz
Popisek: Šéf vojenské policie Milan Schulc

Schulc se o této epizodě ve svém životopise nezmiňuje. "Ty strukturované uvádějí jenom hlavní věci, ve všech podrobných to ale uvedené mám," sdělil deníku plukovník. Nastoupit na akademii podle něj byla jedna z cest, jak postupovat v armádě. "Vzdělání jsem si později doplňoval, dál ať za mě mluví víc než 20 let praxe, které jsem absolvoval u bojových jednotek," uvedl.

Než se stal náčelníkem vojenské policie, zastával funkci velitele 4. brigády rychlého nasazení v Žatci. Předtím se od konce 90. let zúčastnil zahraničních misí v Bosně a Hercegovině, Kosovu a Afghánistánu. Podílel se také na vzniku společného bojového uskupení Evropské unie, které Češi vytvořili společně se Slováky. Za svou činnost byl několikrát vyznamenán, dostal mimo jiné záslužný kříž ministerstva obrany a medaili za zásluhy prvního stupně.

Bratislavská akademie nebrala každého

Deník upozornil, že na bratislavskou akademii se nedostali všichni českoslovenští důstojníci. Byla to výběrová škola, která si své studenty hlídala a ověřovala. Dbali na kádrový posudek, každý tam nebyl přijat, řekl LN Milan Stehlík z Vojenského historického ústavu v Bratislavě. Vůbec se prý nedalo počítat s tím, že by škola přijala lidi s problematickým profilem.

Politická akademie Klementa Gottwalda byla navíc jednou z mála škol, jejíž absolventi získali titul RSDr. (doktor sociálně-politických věd). Po návratu k útvarům lidové armády pak takto vzdělaní lidé často působili jako takzvaní politruci, kteří měli zajistit dodržování "řádné" ideologie mezi vojáky, uvedl list.

Vondra: Šéf vojenské policie má prověrku

Ministerstvu obrany profil plukovníka nevadí. "Nový náčelník vojenské policie si doplnil vzdělání na standardních školách. Má prověrku a svou dosavadní kariérou dokázal, že pro funkci splňuje všechny předpoklady," řekl deníku Vondra.

Schulcovo jmenování musel potvrdit branný výbor sněmovny. Jeho šéf Jan Vidím uvedl, že všichni členové výboru se o plukovníkově minulosti dozvěděli. Jeho jmenování řadu lidí v armádních strukturách překvapilo. Vyčítali mu, že nemá žádnou zkušenost z vojenské policie, napsaly dnešní LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…