Šéfka sdružení pro imigraci ostře promluvila směrem k Maďarsku, které se postavilo proti imigrantům

24.06.2015 18:12

Vláda v Budapešti se přestala řídit evropským nařízením, podle kterého musí zpátky na své území přijmout uprchlíky, kteří přes Maďarsko vstoupí do zemí Evropské unie a pak cestují dál. Brusel požádal Maďarsko o vysvětlení. Český premiér Bohuslav Sobotka k tomu uvedl, že migrační krize se nedá takovýmto způsobem řešit. K celému problému se následně pro ČT24 vyjádřila ředitelka Sdružení pro integraci a migraci Magda Faltová.

Šéfka sdružení pro imigraci ostře promluvila směrem k Maďarsku, které se postavilo proti imigrantům
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Na otázku, zda krok Maďarska způsobí dominový efekt, nedokázala Faltová odpovědět. „Těžko říct, zda třeba Itálie nepřistoupí k tomu, že bude pro uprchlíky vydávat jen krátkodobá víza,“ uvedla.

Maďarsko podle slov Faltové nedodržuje dublinskou dohodu, neboť ta nehovoří o tom, že by stát mohl nepřijímat. „Samozřejmě se může stát, že stát z technických důvodů pozastaví přijímání, ale to by bylo otázkou řádu dnů. Já se ovšem domnívám, že Maďarsko nedělá vše, co by dělat mohlo,“ řekla s tím, že země cíleně nenavyšovala kapacity pro příjem uprchlíků. Maďarská vláda je podle Faltové velmi protiimigrační. 

Do Maďarska míří především uprchlíci ze Sýrie, kteří přicházejí zejména přes Makedonii a Srbsko z Řecka a Turecka. I proto chtějí Maďaři postavit na hranicích se Srbskem čtyřmetrový plot. „Přes Maďarsko však také přešla vlna kosovských uprchlíků, což je poměrně specifická skupina, která směřuje do Německa,“ uvedla.

Rozhodnutí Maďarska vnímá Faltová jako navýšení tlaku vůči Evropské unii, která doposud nepřijala ve věci uprchlíků žádné usnesení. Situaci vnímá obdobnou jako v Rakousku. „Státy se snaží uplatnit své partikulární zájmy a využívají toho, že Evropa se neumí dohodnout a nechce se dohodnout. Ale Maďarsko je jedna z těch zemí, které tu dohodu blokují,“ řekla. 

Faltová se zároveň vyjádřila k cestě České republiky, která chce přijmout stovky syrských uprchlíků dle vlastního výběru, je však, stejně jako například Polsko, proti kvótám. „Myslím si, že je to správná cesta. Je to důležité pro to, abychom zjistili, jaké máme kapacity. Udělejme ten lidský, humánní krok. Pomozme lidem v nouzi,“ dodala s tím, tímto způsobem probíhají přesídlovací programy. „Jistým způsobem je to diskriminační, nicméně Česká republika si stanoví nějaká kritéria, mezi něž může patřit i třeba zranitelnost osob, můžou to být nezletilí bez doprovodu, můžou to být rodiny s větším počtem dětí, samy ženy apod., kdy kritérium může být to, kdo potřebuje tu největší ochranu,“ řekla.

Krok české vlády vnímá Faltová jako první krok, ukázku solidarity. Zda bude počet přijatých uprchlíků dostatečný, je otázkou. Podle ní je to vstřícný krok udržet Evropskou unii tak, jak to známe. „K tomu, zda to bude do budoucna stačit, musí nastat celá řada opatření a evropské státy musí dostatečně jednat, co s nastalou migrační situací dělat,“ podotkla.

Vyjádřila se také k nastávajícímu evropskému summitu, který má otázku migrace řešit. Faltová se domnívá, že tento postoj českého premiéra oproti postoji předtím je vstřícným gestem. „Co bude závěrem evropského summitu, těžko říct. Já se domnívám, že to bude nějaký poměrně realistický plán toho, jakým způsobem uprchlíky přerozdělovat v rámci EU, který by mohl např. státy jako je Itálie trochu uklidnit a mohli bychom se na celou situaci dívat více realisticky,“ uzavřela s tím, že by vnímala jako škodu, kdyby EU ztroskotala na této situaci, které čelí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…