Šéfredaktor média, které zveřejnilo odposlech porady v TV Prima, má prý ještě jednu nahrávku

03.06.2016 16:55

„Já nevolám po krvi, nevolám po hlavách,“ řekl v pátečním Interview Plus na Českém rozhlase šéfredaktor serveru Hlídacípes.org. TV Prima by se však měla zodpovídat za to, jakým způsobem manipuluje s informacemi.

Šéfredaktor média, které zveřejnilo odposlech porady v TV Prima, má prý ještě jednu nahrávku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Televize Prima

To, co se událo loni na redakční poradě TV Prima, je podle Břešťana naprosto nepřijatelné. Nikdo by totiž neměl redaktorům diktovat, jak mají informovat. „To popírá jakákoli pravidla žurnalistiky, která se učí každý novinář už na první hodině ve škole,“ řekl šéfredaktor.

TV Prima by si měla uvědomit, že jako televize podléhá určitým zákonům. Nechce však hodnotit její vysílání celkově. „Ale v rámci uprchlické krize podle mě není objektivní a vyvážené,“ řekl.

Následně však Břešťan přiznal, že na poradě zpravodajství TV Prima nebylo explicitně řečeno, jak mají redaktoři informovat o uprchlické krizi. „Ale myslím, že každý, kdo trošku rozumí psanému textu, je schopen analýzy a je alespoň trochu mediálně gramotný, což je teda myslím obecně problém řady českého čtenářstva, publika, tak chápe, že ta linie je úplně evidentní,“ dodal.

Z rozhovoru také vyplynulo, že zveřejněná nahrávka redakční porady možná není jedinou, kterou Břešťan vlastní. Podle jeho slov se totiž odehrála ještě jedna porada, která podle jeho zdrojů byla ještě důraznější a přímější než ta první, kterou uveřejnil na svém webu.

„Tam padla slova o tom, že minimálně v následujících měsících nebudeme dodržovat novinářský kodex, protože situace si to vyžaduje,“ zmínil obsah druhé porady. Přitom je podle něj naprosto očividné, že ve způsobu podávání zpráv TV Prima došlo k zásadnímu „zlomu“, a také je jasné, kdy k němu došlo.

„Když se podíváme na různé servery, které berou lež jako alternativní názor, tak to je samozřejmě trošku jiný příběh, ale když se soustředíme na licencovaná média, to znamená zejména televizi, předpokládám, že budou opět kamentována, ale myslím, že Česká televize dělá tu práci dobře, a z mého hlediska ji dělá dobře i televize Nova,“ komentoval Břešťan objektivitu zpravodajství o uprchlické krizi v českých médiích. Dodal ale, že není dobré o nich psát ani pozitivně, ani negativně, nýbrž objektivně, pravdivě.

„Pakliže dám prostor jen jedné straně, nejsem objektivní a v podstatě manipuluji veřejným míněním,“ uvedl. Objektivita je podle Břešťana možná a lze se jí přiblížit, důležité je mít čisté svědomí. Sám by v Primě po takových událostech nezůstal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…