Senát opět pro omezení prodejní doby v obchodech

23.04.2014 13:40

Senátoři dnes v prvním čtení podpořili návrh svých kolegů na omezení prodejní doby v obchodních řetězcích. Zavřeno by měly mít o sedmi státních svátcích, o Štědrém dnu by směly mít otevřeno pouze do 12:00. Návrh je totožný s tím, se kterým se Senát už jednou ztotožnil, ale který bývalá sněmovna před svým rozpuštěním nestihla projednat. Pod návrhem jsou podepsáni především senátoři ČSSD v čele s Františkem Bublanem a předsedou Senátu Milanem Štěchem.

Senát opět pro omezení prodejní doby v obchodech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

Norma znovu počítá s tím, že za porušení zákazu by obchodníkům hrozila peněžitá sankce do milionu korun při prvním deliktu, za opakované porušení až pět milionů korun. V současnosti prodejní dobu obchodů v Česku během státních svátků žádný předpis nereguluje.

Obchody by podle návrhu měly zůstat zavřené na Nový rok, o Velikonočním pondělí, dále 8. května, 28. září, 28. října a o vánočních svátcích 25. a 26. prosince. Omezení by se nevztahovalo na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, vlaková a autobusová nádraží a na prodejny ve zdravotnických zařízeních. Platilo by ale pro zastavárny, sběrny odpadů a prodejny použitého zboží bez ohledu na velikost prodejní plochy. 

Bublan mimo jiné vyvracel obavy z dopadů na zaměstnanost, podle něj nebudou majitelé obchodů v této souvislosti nikoho propouštět. Zpravodaj Jiří Bis (ČSSD) řekl, že návrh považuje za umírněný a skromný. Na jeho podporu dodal, že státní svátky jsou dnem volna k připomenutí si jejich významu a redukovat je pouze na volno k nakupování je v rozporu se smyslem svátků. Apeloval i pomocí biblického přikázání. „Pomni, bys den sváteční světil," řekl.

Naproti tomu Jaroslav Kubera (ODS) podotkl, že o letošním Velikonočním pondělí měly některé supermarkety zavřeno z vlastní vůle, protože samy dospěly k závěru, že se jim nevyplatí otevřít. Podle něj by si měli otevírací dobu určovat sami obchodníci.

Bublan na dotaz ČTK připustil, že případné rozšíření předlohy na všechny státem uznané svátky je věc další diskuse. Uvedl, že návrh iniciovaly odbory a že jsou „tak trošku opatrné". „Bojí se toho, aby to nebyl zase příliš velký zásah do obchodních vztahů, aby se to neprojevilo na snížení počtu pracovníků," uvedl. Podle něj by bylo při projednávání ve výborech možné některé svátky proměnit, například za Velikonoční pondělí.

Zákaz se snaží odbory prosadit už zhruba deset let. Argumentují mimo jiné tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu. Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ale zavedení zákazu odmítá. Podle něj zaměstnanci mají o práci o svátcích zájem, neboť dostávají až stoprocentní příplatky. ODS návrh označila za zásah do svobodného podnikání a omezování lidské svobody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…