Senátor Bublan si rýpl do prezidenta Zemana kvůli uprchlíkům. A nejen to

07.08.2015 17:45

Hostem pátečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl senátor za ČSSD František Bublan. Promluvil o chystaném rozšíření pravomocí tajných služeb. Nebude každý občan až příliš pod dozorem? Mimo jiné se totiž počítá i s tím, že tajné služby budou moci prolomit bankovní tajemství, a to nejen kvůli podezření z teroristických aktivit, jak tomu bylo doposud. Stranou jeho pozornosti ale nezůstalo ani téma uprchlické krize.

Senátor Bublan si rýpl do prezidenta Zemana kvůli uprchlíkům. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: František Bublan

Podle Bublana chystaná novela o rozšíření pravomocí zpravodajců není nijak průlomová, protože kupříkladu bankovní tajemství lze prolomit i dnes, byť za jasně daných podmínek, třeba kvůli podezření z terorismu. Nyní toto omezení padne. Pokud se ukáže, že jste byli odposloucháváni neoprávněně, soudce může nařídit, abyste o tom byli informováni. „Vy to právo máte, pokud podle soudce proběhl odposlech neoprávněně nebo nepatřičně... Ale zatím žádný takový případ nenastal, což je možná dobře, protože to ukazuje na dobrou práci tajných služeb,“ poznamenal host.

Mgr. František Bublan

  • SOCDEM
  • Stálá komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury

Pokud by z neoprávněného odposlechu vznikla jedinci nějaká újma, může se domáhat odškodnění, ale znovu je třeba říci, že se zatím nic takového nestalo. A pozor, operátoři budou nuceni prozradit zpravodajcům jméno majitele daného telefonního čísla.

Rozšíření pravomocí by se ale podle Bublana mělo projevit i v pečlivější kontrole tajných služeb. Jednak by je měla kontrolovat vláda prostřednictvím někoho, kdo se v této problematice vyzná. Ve druhé fázi pak může jít i o občanskou kontrolu, řekněme tří až pěti osob. „Funguje to velmi dobře, mám tu zkušenost z Nizozemska ... i v Kanadě to funguje velmi dobře,“ prozradil senátor s tím, že na podobném modelu už se pracuje i v Česku.

Pozitivní roli by mohla hrát i určitá rivalita tajných služeb, aby nespaly na vavřínech. Za naprosto zásadní pak Bublan považuje, aby spolu jednotlivé služby spolupracovaly.

V závěru pořadu Bublan prozradil, že Milanu Chovancovi nezávidí, co musí řešit ohledně uprchlíků. „Nezávidím mu tuto situaci,“ poznamenal s dovětkem, že Česko je pro běžence jen průchozím státem, ale to neznamená, že bychom se měli jen vést na členství v EU. Měli bychom prý hledat společné evropské řešení. „Já takové zjednodušování té otázky na Nikdo vás nezval nesouhlasím. Pokud mi někdo doma bude vyhrožovat, že mi zabije rodinu, tak se budu snažit zachránit si život a nebude mě zajímat, že mě nikdo nezval,“ konstatoval Bublan v narážce na slova prezidenta Miloše Zemana k tématu uprchlické krize. Měli bychom si prý uvědomit, jaké hrůzy ženou lidi k tomu, že opouštějí své domovy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…