Senátor ODS po Jílkové dál vzpomínal na korupci za socialismu. A také na bratrskou pomoc

29.11.2013 16:55

Velkým společenským tématem dneška je boj s korupcí. Ta přitom lidstvo provází snad od úsvitu věků. Senátor Miloš Vystrčil (ODS) jednomu ze čtenářů serveru ParlamentníListy.cz popsal, jak si pamatuje situaci před rokem 1989 a kam zmizely miliardy korun, o kterých se dnes tolik nemluví.

Senátor ODS po Jílkové dál vzpomínal na korupci za socialismu. A také na bratrskou pomoc
Foto: repro ČT
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil (ODS) s moderátorkou pořadu Máte slovo Michaelou Jílkovou

Senátor Miloš Vystrčil odpovídá na dotaz čtenáře serveru Parlamentní listy.cz, pana Zelenky z Prahy. Dotaz je spojen se čtvrteční účastí senátora v pořadu České televize „Máte slovo“ Michaely Jílkové, kde byl ústředním tématem boj s korupcí. Kořeny současné nelichotivé situace v korupci prorůstající státní správu musíme podle senátora hledat ještě v komunistickém režimu vládnoucím před rokem 1989.

Čtenář se ódéesáckého senátora rozhořčeně ptal, kolik že mu je let, a vyzýval jej, ať sdělí, jak vysoký úplatek za toaletní papír či kokosovou moučku musel dávat.

Otázka i s odpovědí ZDE

Pomoc v řádu desítek miliard jsme dávali úplně zadarmo

 „Je mi 53 let a na dobu před rokem 1989 si velmi dobře pamatuji. Co se týká toaletního papíru, kokosové moučky nebo například i později barevného televizoru nebo například obyčejných obkládaček značky Erika, tak bylo nepsaným pravidlem, že je třeba zajít nejlépe za vedoucím příslušné prodejny, přátelsky promluvit a nechat na místě například čokoládu pro děti, domácí maso v konzervě nebo třeba i láhev něčeho tvrdého - podle toho o jak moc nedostatkové zboží se jednalo. Pak byla šance, že budete včas vědět, kdy a kam si máte přijít stoupnout do správné fronty," odpovídá zákonodárce na dotaz občana, jak vysoký úplatek dával prodavačkám před rokem 1989.

Právě tato zvyková korupce má podle senátora neblahý vliv i na současnou společnost a bude ještě dlouho trvat, než se jí zbavíme, možná až tři generace, tedy přibližně šedesát let. Senátor k tomu dodává, že nijak nesnižuje dopady aktuálních korupčních kauz. Tyto rozhodně představují problém, který v Československu před rokem 1989 neexistoval. Neexistoval, protože neexistovala ani otevřená výběrová řízení. Vše se rozhodovalo centrálně, a to i o bratrské pomoci pro socialistické země v řádech desítek miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…