Dva útoky na Kalouska u Jílkové: Poradce z "krvavé" knihy o miliardových podvodech a peníze ČEZu

29.11.2013 7:10

Novinářka a poslankyně hnutí ANO Jana Lorencová, poslanec KSČM a někdejší protikorupční vyšetřovatel Zdeněk Ondráček či advokátka Hana Marvanová přišli k Michaele Jílkové do pořadu ČT Máte slovo diskutovat o korupci. Došlo i na její konkrétní údajný příklad, který se měl nepřímo dotýkat exministra financí Miroslava Kalouska.

Dva útoky na Kalouska u Jílkové: Poradce z "krvavé" knihy o miliardových podvodech a peníze ČEZu
Foto: repro ČT
Popisek: Senátor Miloš Vystrčil (ODS) s moderátorkou pořadu Máte slovo Michaelou Jílkovou

Jako důkaz korupce se ve čtvrtečním pořadu Máte slovo s Michaelou Jílkovou probírala mimo jiné zpráva BIS, která upozorňuje na míru korupce. Na zprávu, která mluví o prorůstání korupce do státní správy, varovně upozorňoval třeba poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, který byl v minulosti vyšetřovatelem protikorupční policie.

Podle senátora ODS Miloše Vystrčila ale opravdu není situace nejhorší, taková prý byla dříve. „Pane Ondráčku, kdy to bylo hrozné, tak to bylo v době, kdy jste byl na vrcholu. Když jsme dávali úplatek, abychom dostali toaletní papír, abychom dostali kokosovou moučku. To byla vaše doba. Dneska nám tady vykládáte, jak se tady rozmáhá korupce, když ČR je na tom podobně jako mnoho jiných států,“ zaútočil na poslance za KSČM s tím, že index vnímání korupce je od roku 1996 stejný, načež po něm poslanec KSČM šlehl, že je demagog.

Mediální hodnocení pořadu ZDE

Došla vám slova, pane senátore?

Moderátorka Jílková následně senátorovi ODS citovala z letošní zprávy BIS: "Lidé zapojení do organizovaného zločinu nejen nadále systematicky vyváděli prostředky z veřejných rozpočtů, ale zejména byli schopni ovlivnit důležitá rozhodnutí orgánů státu, samosprávy či samotného legislativního procesu" a poté, co senátor mlčel, dodala: "Už vám došla slova." Po krátkém smíchu z publika Vystrčil řekl, že o zprávě mluvil s mluvčím BIS Janem Šubrtem a shodli se, že je nutné zprávu číst vcelku a nevytrhávat jednotlivé věty z kontextu.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

„Zaplať pánbůh, jak říkáme my ateisti, že jsou tady lidé jako pan doktor Bárta, kteří získají přístup k nějakým utajovaným informacím a dají to přes média ven. Protože jinak byste to tam zametli a nechali v klidu vyhnít,“ reagoval ale komunistický poslanec Zdeněk Ondráček.

„Vemte si třeba paní Nagyovou: Kdyby tady nebylo pana Randáka a dalších lidí, kteří vynesli její nehorázné odměny (Jany Nagyové, pozn. red.), tak bychom se o tom také nedozvěděli. Co jsme chtěli udělat? Odstíháme toho, kdo informaci vynesl ven. Ještě že ty soudy dokázaly pana Randáka omilostnit,“ dodal bývalý vyšetřovatel protikorupční policie.

Následná reakce senátora Vystrčila nadzdvihla advokátku Marvanovou. „To si myslím, že je důvod, proč ODS prohrála volby tak drtivě,“ poukázala na nedávné výsledky. „Ani teď nepochopíte, jak je ta situace vážná. Je mnohem horší než v jiných zemích,“ dodala s tím, že nejde o selhání jednoho člověka, třeba expremiéra Petra Nečase, ale státní správa je korupcí vyloženě prorostlá.

„Všichni to bagatelizují a hází do koše,“ zlobila se advokátka. „Příští volby, když to bude pokračovat, vyhrají extremisté,“ varovala.

Krvavé oleje a Kalouskův muž

Exministr a expředseda Věcí veřejných Vít Bárta spolu s tím poznamenal, že je navíc hrozné, co všechno se postaví proti takovým lidem, kteří se rozhodnou proti korupci bojovat. Ukázal i na bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. „Já myslím, že je na tom vidět, jak bylo potřeba nezávislého policejního prezidenta odstranit,“ dodal.

Velká odpovědnost nyní spočívá na nových poslancích zvolených v parlamentních volbách, například i na Janě Lorencové, bývalé novinářce zvolené za hnutí ANO. „My tady děláme, že se objevilo něco nového. Objevili jsme korupci!“ ukázala ironicky na to, že korupce je zde už dlouho a nejde o nový fenomén. Ona sama třeba ve svých reportážích upozorňovala na korupci už v roce 1995 v souvislosti s dobou, kdy byl ministrem financí Ivan Kočárník. „A nic se neděje,“ dodala odevzdaně s tím, že napsala tisíce článků a natočila reportáže, kde uváděla důkazy proti korupci "na stříbrném podnose".

Na Vystrčila se pak obrátil i muž, který v publiku zastupoval lid. „Vy jste žil teď na Marsu posledních dvacet let?“ zeptal se ho ostře a pokračoval, jak je možné, že senátor má dojem, že korupce není až tak hrozivá. Ukázal při tom na kauzy CASA, Pandur či Gripen. „My ty peníze nekrademe, ty peníze se ztrácí ze státních zakázek,“ dodal a našel zastání u Marvanové, která poznamenala, že právě ODS ve své minulé koalici zablokovala přijetí důležitého protikorupčního zákona.

Vít Bárta Lorencovou pochválil za její práci a upozornil na pasáž z její knihy "Krvavé oleje". "Když teprve pan ministr Fischer zveřejnil seznam poradců pana Miroslava  Kalouska a objevil se mezi nimi pan Jan Klak, který byl zodpovědný za stamiliardové zpronevěry či krádeže na lehkých topných olejích, tak to je jediná cesta, jak ve veřejném prostoru s tou korupcí bojovat. Jinými slovy: Nenechat se zašlapat, nevzdat to a pořád a pomaličku bojovat."

Další problém, který však korupci kromě nepřehledných státních zakázek nahrává, je propojení byznysu, politiky a policie. „Byl jsem u policie 23 let a kdybych takové důkazy měl, tak podám to trestní oznámení sám,“ řekl na jednu stranu Ondráček k tomu, zda jsou policejní nadřízení skutečně napojeni na kmotry a politiky. Na stranu druhou ale přiznal, že policie opravdu zpolitizovaná do jisté míry je.

„Policie je zpolitizovaná od doby, kdy přišel na ministerstvo pan Langer. Ta policie je tak zpolitizovaná, že už to nedá nikdo do kupy,“ míní poslanec. V tom s ním souhlasila i Marvanová. Podle ní je mnoho policistů, ale i státních zástupců, kteří se bojí určité činy vyšetřovat a tak je nechají být. Ještě horší jsou ale ti, kteří podkopávají práci snažícím se kolegům.

Tajné miliony ČEZu

„Výjimečně, když se něco vyšetřuje, tak je to kauza pana Ratha, která, aby se začala vyšetřovat, tak se musí vyšetřovat v jiném kraji,“ řekla advokátka a dodala, že kdyby se vyšetřovala v kraji „správném“, pravděpodobně by informace předem unikly.

Jak se dá ale tedy s korupcí bojovat v budoucnu? Je především potřeba přijmout účinné zákony. A nehledět při tom na to, kdo je podal – zda pochází z koalice, či opozice. Podle poslance za KSČM minulá Nečasova koalice často odmítala zákon jen proto, že ho podala třeba právě jeho strana. „Místo práce politiky oni politikaří,“ uzavřel Ondráček.

Z publika zasáhl do pořadu i senátor a bojovník proti korupci Libor Michálek, který upozornil na to, kolik se utrácí ve státních firmách a institucích za právní, marketingové nebo poradenské služby. "Tady je seznam stovky státních institucí, podniků, kde jenom v minulém roce na tento typ služeb bylo vynaloženo 65 miliard korun. Pokud by byly ty náklady na podobné úrovni, jako je to v soukromé sféře, tak by to bylo jen 15 miliard, protože je to většinou na úrovni 30 procent mzdových nákladů," uvedl senátor s tím, že třeba ČEZ vynaložil loni 460 milionů na dary.

"Když jsem se jako senátor ptal pana ministra Kalouska, komu těchto 460 milionů bylo poskytnuto, odpověď zněla: Já se omlouvám, jsem coby zástupce Ministerstva financí v podobné roli jako jakýkoliv jiný akcionář, je to obchodní tajemství a zákon o svobodném přístupu k informacím se na tento typ informací nevztahuje," dokončil Michálek myšlenku s tím, že navrhuje změnu tohoto zákona.

Dále v pořadu zaznělo:

Hana Marvanová: „Stát uzavírá, a obce také, smlouvy s firmami, u nichž nikdo neví, kdo je vlastní, jestli třeba ministr. Můžete mít říct, proč ten zákon ODS zablokovala? Místo toho jste brali peníze důchodcům a tělesně postiženým.“

Při debatě o vnitřním rozdělení ODS a na jaké její křídlo byl napojen Ivan Langer

Zdeněk Ondráček: „ODSka má ve svém znaku ptáka, tak má minimálně dvě křídla.“

Starší muž o nečinnosti médií: „Novináři tvrdí, že jsou hlídací psi demokracie. To jsou spíš psi, kterým když hodí kost a vyloupí barák, tak jenom vrčí.“

Josef Henžlík, starosta obce Krašovice: „Zvolili jsme si ty nejlepší z nás... Vemte si to, kdyby to byli ti horší."

Z dat ATO - Mediaresearch, která pro ParlamentníListy.cz zpracovala MÉDEA, a. s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k. s. vyplývá, že čtvrteční debatu sledovalo na 521 tisíc diváků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…