Server: Babišův muž se prý nechal hostit ČEZem. Konkrétně takto

09.09.2015 12:51

Státní tajemník na Ministerstvu financí Jan Sixta se na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech nechal hostit polostátním gigantem ČEZ. Informoval o tom server Neovlivní.cz s tím, že Sixta měl přitom jako zástupce ministerstva v dozorčí radě ČEZ kontrolovat.

Server: Babišův muž se prý nechal hostit ČEZem. Konkrétně takto
Foto: archiv
Popisek: Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech

ČEZ prý potvrdil informace serveru, že na letošní jubilejní ročník pozval všechny členy dozorčí rady a hradil jim pobyt. „ČEZ jako generální partner má právo pozvat si hosty,“ citoval server slova mluvčího společnosti ČEZ Ladislava Kříže.

Celý text je ZDE

Ten přiznal, že mezi pozvanými byl i člen dozorčí rady a státní tajemník na Ministerstvu financí Jan Sixta. „Pozvali jsme jej na poslední tři dny,“ upřesnil Kříž.

Hosté skupiny ČEZ měli placeno ubytování v apartmá Grandhotelu Pupp a náležela jim akreditace Festival partner, umožňující transport, vstup na filmová představení, volný vstup do Becher’s baru, využívání festivalové dopravy a účast na slavnostním zakončení. V podstatě šlo tedy o to, že měli zadarmo zajištěno ubytování a služby tak, aby prožili filmový festival v Karlových Varech na nejvyšší úrovni.

Sixta se k případu nevyjádřil

Server žádal Sixtu téměř týden o vyjádření, ten ale mobilní telefon nezvedal a na SMS zprávy nereagoval. Stanovisko k případu nesdělilo ani Ministerstvo financí Andreje Babiše.

„Tyhle zavazovací drobnosti jsou velkým problémem. Postupně mohou člověka dostat do pozice, že je vůči managementu firem, které má kontrolovat, benevolentnější a neplní pak svou práci tak, jak by měl,“ citoval v této souvislosti server ředitele nevládní organizace Transparency International Davida Ondráčku.

Šéf protikorupční organizace: Zástupci státu v orgánech firem by měli být proti pozváním ostražití

Logickým cílem vedení firem se státní účastí je podle něj mít co nejbližší a nejvřelejší vztahy se členy dozorčí rady, aby nebyli tak přísní. A k tomu slouží právě akce typu filmový festival v Karlových Varech. „Zástupci státu v orgánech státních a polostátních firem by měli být proti podobným pozváním ostražití,“ řekl Ondráčka.

Podobný názor má i právnička a signatářka iniciativy Veřejnost proti korupci Hana Marvanová. „Domnívám se, že podobná praxe je nepřípustná,“ uvedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…