Server: Hašek si půjčil peníze od biskupa. A stále mu dluží

09.07.2013 8:02

První místopředseda ČSSD a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek si před třemi roky vypůjčil 750 tisíc korun od slovenského husitského biskupa, půjčku však doposud nesplatil. Podezřelé je údajně i to, že hejtmanův věřitel úspěšně obchoduje s vyškovskou nemocnicí, podřízenou Jihomoravskému kraji.

Server: Hašek si půjčil peníze od biskupa. A stále mu dluží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

První místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek si v roce 2010 vypůjčil tři čtvrtě milionu od Jana Hradila. Ten je podnikatelem a zároveň biskupem Církve československé husitské v Bratislavě. Půjčka doposud nebyla splacena, což serveru Aktuálně.cz potvrdily obě strany.

Celá kauza však vyvolává ještě jedno závažné podezření. Hašek by prý mohl být ve střetu zájmů, protože některé aktivity podnikatele Hradila směřovaly i k institucím podřízeným Jihomoravskému kraji, kterému Hašek šéfuje.

Internetový deník Insider přišel s informací, že se má jednat především o zdravotnickou laboratoř MDgK, v níž měl právě v roce 2010 koupit Hradil čtvrtinový podíl. Shodou okolností v téže době se laboratoři začalo dařit, což někteří dávají do souvislosti s velkou zakázkou pro nemocnici ve Vyškově, podřízenou Jihomoravskému kraji.

To však Hašek rázně odmítá. „Půjčka je řádně podložena smlouvou, již jste o tom podrobně psali a já jsem poskytl všechny informace. O střet zájmů nejde, že jsou podmínky zcela standardní, konstatoval i zástupce Transparency International,“ tvrdí.  Pak doplnil, že půjčka je řádnou součástí jeho majetkového přiznání, což potvrzuje i jeho přiznání za minulý rok.

Ani podnikatel a biskup Hradil nechce spekulace komentovat. „Půjčka platí,“ komentoval stručně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…