Skládačka slavného amerického deníku: Česko příkladné v boji s virem. Lidé jsou zvyklí na restrikce z dob komunismu. A mají slabé zdravotnictví

14.04.2020 16:12

Slavný americký deník The Wall Street Journal chválí „chudší země střední a východní Evropy“ za rychlý a razantní přístup ke koronaviru. Mezi země, ze kterých by si podle deníku měly vzít Spojené státy a země západní Evropy příklad, řadí i Českou republiku. „Země v tomto regionu rychle přistoupily k restrikcím, čímž udržely infekci pod kontrolou,“ chválí americký deník.

Skládačka slavného amerického deníku: Česko příkladné v boji s virem. Lidé jsou zvyklí na restrikce z dob komunismu. A mají slabé zdravotnictví
Foto: FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš s rouškou

The Wall Street Journal referuje o stavu nemocnic v západní Evropě, které jsou zcela přeplněné lidmi, jež postihla nová infekce koronaviru. „Zdejší márnice přestávají zvládat rostoucí počet mrtvých,“ píše se v článku s tím, že „ve státech východní Evropy byla mezitím infekce z velké části udržována pod kontrolou a tamější vlády nyní začínají uvolňovat přísná opatření“.

Jako důkaz jsou přidána čísla mrtvých k tomuto týdnu, kdy například Španělé mají 350 úmrtí spojených s nemocí COVID-19 na milion obyvatel, Itálie 322, Belgie 314, Francie 202 a Británie 145. Naproti tomu třeba v Rumunsku se jedná o 15 ztrát na životech na milion obyvatel, v České republice 12, v Polsku 5 a na Slovensku bezprecedentních 0,4 úmrtí na milion občanů státu.

Tyto země se podle deníku obávaly, že jejich „relativně slabé systémy zdravotní péče“ by nezvládly velký nápor pacientů, a proto se rychle vydaly směrem přísných opatření, která společnost izolovala, a zabránila tak rapidnímu šíření ohnisek viru. „Populace je v těchto zemích starší, nemocnice mají horší vybavení a je zde méně doktorů než na Západě. Proto byla rychlá reakce pro úspěšné zvládnutí viru klíčová,“ pokračuje článek.

Naopak v Německu, v Británii nebo Itálii se ještě dlouho po zjištění prvních stovek případů pořádaly karnevaly a velké koncerty, hrála se sportovní utkání, lidé žili běžným životem a v USA byly stále plné pláže. A právě na těchto akcích podle deníku docházelo k „super šíření“ viru, který se tak dostal do celé společnosti. „Británie přistoupila k úplné karanténě až 24. března, kdy bylo v zemi více než 8 000 nakažených a přes čtyři stovky mrtvých,“ stojí v článku.

Anketa

Podporujete návrh SPD, abyste mohli v referendu hlasovat o vystoupení z EU?

97%
3%
hlasovalo: 26041 lidí
„V České republice naproti tomu došlo k uzavření škol a zavření hranic již 12. března, ani ne dva týdny po prvních zjištěných případech a zhruba při počtu celkových 100 případů. Slovensko přistoupilo k razantní karanténě dokonce šest dní po zveřejnění prvního případu. Stejně tak zavřelo hranice, školy, obchody a restaurace Polsko při počtu 17 případů,“ píše se v deníku a dochází i na citaci českého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha.

„Měli jsme jistotu, že naše nemocnice by nedokázaly odolat obrovskému náporu pacientů, museli jsme reagovat rychle,“ cituje deník Vojtěcha. Jaký kontrast oproti britskému premiérovi Borisu Johnsonovi nebo americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, kteří situaci zlehčovali a věřili ve svůj zdravotnický systém. „Jsme připraveni a vedeme si skvěle. Epidemie odezní, zůstaňte v klidu, vše odezní,“ prohlásil ve stejný čas Trump.

Guvernér státu New York Andrew Cuomo začátkem března prohlašoval, že New York má nejlepší zdravotnický systém na světě. „Vůbec nepomýšlíme na možnost, že se to u nás vyvine tak špatně jako v jiných zemích,“ byl sebejistý. Karanténa nebyla proto v New Yorku vyhlášena ani přesto, že za několik týdnů se objevilo přes deset tisíc nakažených lidí.

„Na Západě si lidé myslí, že jejich technologie a vyspělý zdravotnický systém si poradí se vším, a to vytváří iluzi, že mají dostatek času a umějí si s jakoukoliv pandemií poradit,“ myslí si Slawomir Debski, ředitel Polského institutu mezinárodních vztahů.

Vládnoucí garnitura v nejvíce postižených zemích západní Evropy váhala, zda vůbec tamní obyvatelstvo tvrdá opatření přijme. Dalším důvodem brzkého nezavedení plošné karantény byl strach z ekonomických dopadů. „Podle bývalého náčelníka Generálního štábu armády ČR Petra Pavla jsou lidé v postkomunistických zemích lépe schopni přijímat a tolerovat státní restrikce,“ píše se v článku.

Deník také dává do souvislosti zkušenosti s totalitou v souvislosti s přijetím sledovacích aplikací, podle kterých se dá mapovat kontakt nakažených lidí s okolím. „Takovou aplikaci přijali v Polsku i v České republice, na Slovensku má policie k dispozici data telefonních operátorů,“ vysvětluje se v článku s tím, že „v západní Evropě se o takových aplikacích zatím stále jen debatuje, ačkoliv tamní epidemiologové hovoří o nezbytnosti jejich použití“.

Na závěr The Wall Street Journal informuje, že zmíněné země střední a východní Evropy si nyní již mohou dovolit postupně uvolňovat opatření. „Čím dříve se přijala celoplošná karanténa, tím dříve se může život společnosti restartovat,“ stojí v článku. „Žádné z těchto zemí nebyly plně vybaveny na zvládnutí velké krize, všude chybějí miliony zdravotnických potřeb. Přesto se vyhnuly obrovskému chaosu, jaký teď vládne v amerických, italských nebo španělských nemocnicích,“ chválí opět autoři článku.

„Ukázalo se, že jen víra v pokrok vás před novou nemocí neochrání,“ uzavřel Slawomir Debski.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …