Skoncujte s komunisty! Výzva, která zazněla v Břevnovském klášteře

25.02.2013 17:10

REPORTÁŽ Vybízíme vládu, aby nechala v souladu se zákonem o politických stranách KSČM a KSČ prověřit Nejvyšším právním soudem. Tak specifikoval student z Třeboně Dominik Hořejší výzvu nezávislých protikomunistických iniciativ ve stejnojmenném klášteře. Všichni zasloužilí političtí kritici krvavé ideologie mu za to vyjádřili obdiv.

Skoncujte s komunisty! Výzva, která zazněla v Břevnovském klášteře
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Břevnovském klášteře proběhla konference Komunismus včera a dnes

„Jsem rád, že studenti v Břevnovské výzvě opět vyzývají vládu k podání správní žaloby,“ doplnil pak k hlavnímu provolání senátor Jaromír Štětina, jenž dlouhodobě poukazuje na porušování ústavy ze strany KSČM. Současné komunistické strany totiž nelze zakázat, ale jde je rozpustit anebo pozastavit jejich činnost. Stalo se na konferenci pod záštitou ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga Komunismus včera a dnes, která se konala v nádherném Tereziánském sále Břevnovského kláštera.

Komunismus aktuální

Pětašedesát let po Vítězném únoru se v Břevnovském klášteře, jenž byl za minulého režimu archivem ministerstva vnitra, opět probírala historie. Tentokrát ta komunistická a nebylo to nic úsměvného. „Myslel jsem si, že bude téma komunismu už dnes minulostí. Překvapivě se ale velmi aktualizovalo,“ sdělil Schwarzenberg. Komunisté se podle něj připravují, že budou po roce 2014 součástí vlády buď tak, že budou podporovat menšinovou vládu sociální demokracie anebo s ní půjdou do koalice. Pak se ale ministr odebral do úřadu, prý má plno práce.

Chartistka a publicistka Petruška Šustrová vyslovila potřebu vštěpovat mladým lidem nebezpečí komunismu skrze reálné příběhy. „Měli bychom zvažovat, co je anachronismus a historie, a čím bychom je mohli zaujmout,“ doplnila s tím, že jako mladou ji dost štvala učitelka přikazující do školy chodit jen v sukni, než strasti války, na něž si nepamatovala.

Podle místopředsedy Konfederace politických vězňů Leo Žídka komunisté donedávna dělali pár kroků vzad, aby mohli vyrazit plnou parou dopředu. Nicméně KSČM je přímou pokračovatelkou bývalé KSČ a žádné reformy či odstřižení od minulosti jí nepomohou.

Mládí vpřed

Bývalý studentský vůdce Jan Bubeník poděkoval projektu Paměť národa, v němž se ve formě příběhů politických vězňů a dalších pamětníků dává dohromady obrovský archiv nedávné historie. „Nechci, aby mé děti vychovával rezident StB anebo nějaký politruk,“ dodal. Současný studentský vůdce Hořejší si mimo prohlášení Břevnovské výzvy třeba postěžoval, že je komunisté nazývají mladými fašisty anebo podplacenými šašky.

Publicista a aktivní spolupracovník projektu Paměť národa Adam Drda zdůraznil potřebu, že je třeba Komunistickou stranu Čech a Moravy detailně pozorovat a poznávat. „Novináři se té strany štítí, což je eticky pochopitelné, ale není to rozumné. Myslím si, že je třeba tu stranu znát,“ podotkl s tím, že by se jí pak mezi obyčejnými lidmi nedostávalo lživých nálepek ochránců slabých anebo bojovníků za sociální spravedlnost.

Mnozí se zamýšleli i nad rolí venkova v boji proti rudému nebezpečí. Například publicista a chartista Jan Macháček poznamenal: „Dokud venkov nebude volit pravicově a konzervativně, bude zde něco divného. Komunisté vykořenili venkov. Je to obrovská výzva pro konzervativní pravicové strany.“ Konference Komunismus včera a dnes se nicméně zúčastnilo nespočet zajímavých osobností a to i v roli obecenstva, ale názory některých přinesou ParlamentníListy.cz v exklusivních rozhovorech. Největší aplaus nicméně sklidili mladí studenti, kteří po celém Česku šturmují na poplach proti pronikání komunistů do státní správy, vlád v krajích, bratření KSČM s ČSSD a dalším hrozbám.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…