Slyšel jsem, co se stane se Sobotkou, prozrazuje matador mezi komentátory Nováček

18.10.2017 19:12

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček se ve středečním Interview ČT24 vyjádřil k nadcházejícím volbám. Varoval před tím, co se může stát, pokud budeme chtít řídit stát jako firmu. Českou demokracii lze podle jeho názoru jistě zefektivnit, ale v každém případě bychom si měli zachovat zastupitelskou parlamentní demokracii.

Slyšel jsem, co se stane se Sobotkou, prozrazuje matador mezi komentátory Nováček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Matador mezi politickými komentátory Nováček prý už jasně ví, koho bude volit, ale netroufne si odhadnout, zda půjde o volby přelomové. Říká se to před každými volbami. Nakonec ale řekl, že v těchto volbách půjde asi opravdu o hodně.

„Jsem zjitřen, když se objeví nějaké náznaky toho, že by někdo rád vládl jinak než systémem zastupitelské parlamentní demokracie. Když slyším, že v tom parlamentu se moc mluví a že tam mluví každý a že je potřeba řídit stát jako firmu, tak si vzpomenu na to, že to mohlo pokračovat taky zmocňovacími zákony, kdy politici řeknou: Milý parlamente, dej nám právo rozhodovat půl roku prostřednictvím dekretů,“ varoval Nováček.

Dovede si sice představit zefektivnění naší demokracie, třeba urychlením debat v parlamentu, ale tyto debaty musejí zůstat zachovány. Stejně tak by politické strany měly představovat své vize pro Českou republiku. Nováček však považuje za smutné, že voliči se už příliš nezajímají o volební programy, které by příslušné vize měly obsahovat.

„Všichni asi tuší, kdo vyhraje volby, ale protože tu máme specifický systém přepočítávání hlasů na mandáty, můžeme se dočkat překvapení. Zvlášť když existuje asi 15 procent voličů, kteří se rozhodují až ve volební místnosti, komu odevzdají hlas. To jsou ti voliči, kteří nemají intenzivní vazbu k žádné ze stran, které soutěží ve volbách,“ podotkl.

Řadu voličů může ovlivnit i setkání s volebním lídrem strany. Volič dostane růži, kremroli nebo jiný pamlsek a řekne si, že to dá právě té či oné straně, od které dostal např. řečenou růži. Občany může ovlivnit také nějaký předvolební granát, ale Nováček by byl rád, aby se žádný takový granát neobjevil. „Když se objeví nějaký politický skandál, tak novináři o tom musejí informovat, je to naše povinnost,“ pravil Nováček. Ale toto informování posléze vede k tomu, že veřejné mínění může být velmi zjitřeno a volby mohou dopadnout jinak, než se může zdát na první pohled.

„Ti, kdo si myslí, že se tady vytvoří antibabišovská koalice, budou podle mě zklamáni, protože se ukáže, že něco takového nebude možné,“ vyjádřil svůj názor komentátor. Prozradil také, co by se mohlo stát s končícím premiérem Bohuslavem Sobotkou. „Doneslo se ke mně, že je nějaká předběžná shoda na tom, že bývalý premiér nemůže skončit jen tak někde, takže je možné, že bude předsedou příští Poslanecké sněmovny,“ naznačil Nováček. Není to sice definitivně jisté, ale možnost to prý je.

V závěru pořadu podotkl, že o vládě se bude vyjednávat rychleji než před čtyřmi lety, protože se nám blíží prezidentské volby a Miloš Zeman nebude mít tolik času na to, aby při sestavování vlády postupoval tak jako naposledy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…