Sněmovna probere jmenování profesorů a nezaměstnanost

12.02.2014 6:28

Sněmovna dnes začne projednávat v úvodním kole předlohu o změně jmenování profesorů. Na pořad by se mohly dostat také různé poslanecké návrhy. Patří mezi ně normy Úsvitu o omezení doplatků na bydlení a lichvy. Odpoledne by měli poslanci debatovat o nezaměstnanosti, která byla v lednu v České republice rekordní.

Sněmovna probere jmenování profesorů a nezaměstnanost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hlasování ve sněmovnně

Profesory tradičně jmenuje prezident. Miloš Zeman se chce ale této pravomoci po loňských sporech kolem jmenování akademika Martina C. Putny vzdát. Bývalá úřednická vláda bez projednání s univerzitami schválila návrh, podle kterého by nejvyšší akademický titul uděloval předseda Senátu.

Nový ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) zvažuje i jiné možnosti. Podle jedné z nich by profesory jmenoval právě ministr školství. Nyní kvůli odložení tradičního podzimního jmenování čeká na profesorský dekret asi 85 docentů.

Nezaměstnanost meziměsíčně stoupla

V lednu bylo v Česku bez práce skoro 630 tisíc lidí, meziměsíčně asi o 32 tisíc víc. Nezaměstnanost se tak zvýšila na 8,6 procenta z prosincových 8,2 procenta. Navzdory mírné zimě ovlivnilo nezaměstnanost přerušení některých sezonních prací ve stavebnictví, zemědělství a lesnictví. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA - „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…