Sobotka: Útok v Manchesteru nijak nezvyšuje naše ohrožení

24.05.2017 17:02

Teroristický útok v Manchesteru nemá žádnou souvislost s Českem. Není proto nutné zvyšovat stupeň ohrožení v zemi. Novinářům to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka po schůzce s ministrem vnitra Milanem Chovancem (oba ČSSD) a s představiteli policie, tajných služeb a ministerstva zahraničí, píše ČTK.

Sobotka: Útok v Manchesteru nijak nezvyšuje naše ohrožení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Policejní prezident Tomáš Tuhý řekl, že Česku nehrozí bezprostřední teroristická hrozba. Sobotka ale přesto uvedl, že policie posílí svou přítomnost na velkých společenských akcích.

„Vyhodnotili jsme bezpečnostní situaci v České republice a konstatovali jsme, že nehrozí bezprostřední nebezpečí,“ řekl Sobotka. „Na základě doporučení zpravodajských služeb nezvyšujeme stav ohrožení terorismem, zůstává na stupni jedna,“ dodal. Česko je podle něj stále v kontaktu s britskými úřady, vláda informace monitoruje a postupuje tak, aby zajistila občanům maximální bezpečí.

„Od zavedení prvního stupně (rizika) jsou policisté na klíčových místech, jako jsou mezinárodní letiště, obchodní centra, vybraná nádraží autobusová i vlaková, akce, kde je větší kumulace osob,“ řekl Tuhý. Po událostech v Británii jsou podle něj policisté ve větší míře zastoupeni v některých vybraných objektech.

Sobotka dnes řekl, že policie s ohledem na útok v Manchesteru posílí svou přítomnost na velkých společenských akcích. Tuhý podotkl, že dosavadní spolupráce policie s organizátory podobných akcí je dobrá. Apeloval nicméně na organizátory, aby v případě každé akce s očekávaným větším množstvím účastníků kontaktovali policisty a projednali s nimi bezpečnostní opatření na místě.

Chovanec po schůzce také uvedl, že ministerstvo vnitra připravuje komplexní materiál, který by měl systémově řešit způsob ochrany takzvaných měkkých cílů, mezi něž patří právě například obchodní střediska. Podkladový materiál pro takové řešení chce předložit do dvou týdnů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…