Sobotka chce celostranické referendum ke koaliční smlouvě

19.11.2013 19:57

Podle představy předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky by měla jeho strana schválit případnou koaliční dohodu s hnutím ANO a KDU-ČSL stranickým referendem. Podle něj by k němu mohlo dojít v lednu příštího roku.

Sobotka chce celostranické referendum ke koaliční smlouvě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

„Osobně podporuji celostranické referendum. Pokládal bych to za nejlepší možnost vyjádření se členů sociální demokracie k podmínkám, které eventuálně dojednáme s hnutím ANO. Byl bych rád, kdyby se k tomu vyjádřil každý člen strany, jestli za takových podmínek má ČSSD do vlády vstoupit, či nikoli. Takové referendum se může uskutečnit během ledna, nevidím to jako velký organizační problém,“ řekl podle internetového deníku iDnes.cz Bohuslav Sobotka.

Předseda sociální demokracie zároveň zpochybnil shodu mezi odbornými týmy ANO a ČSSD o majetkových přiznáních. „Především to není žádná dohoda. Expertní týmy nejsou od toho, aby uzavíraly dohody,“ řekl Bohuslav Sobotka.

Nesouhlasí ani s návrhem hnutí ANO na dvouleté zmrazení daní z příjmu fyzických osob či firem. „V některých daních je potřeba se pohnout. My navrhujeme například zvýšení zdanění hazardu, tam jsem nezaznamenal, že by to experti ANO kritizovali. Zmrazení daní mi nedává příliš smysl v situaci, kdy není jasné, z jakých zdrojů pokryjeme výdaje státního rozpočtu, ať už jde o stabilizaci zdravotnictví nebo valorizaci penzí, podporu rodin s dětmi nebo posílení investic do infrastruktury,“ uvedl pro deník Bohuslav Sobotka.

Předseda ČSSD má na programu i jednání se zástupci církví. Hodlá jim navrhnout snížení finančních náhrad. „Tady by podle mého názoru církve mohly projevit jistou vstřícnost,“ doufá.

Dále navrhuje, aby církve poskytovaly každý rok veřejné informace o tom, co se s prostředky z restitucí děje. A konečně „areál Pražského hradu by měl být zcela vyňat z naturálních církevních restitucí“, plánuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…