Sobotka seděl dvě hodiny u Zemana. Jejich názory na služební zákon to ale nesblížilo

03.09.2014 21:49

Názory prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na chystanou podobu služebního zákona se na jejich dnešním setkání nesblížily. Premiér si nemyslí, že by zákon doznal významných změn, připouští ale drobné úpravy. S prezidentem se o tom bude ještě snažit mluvit, řekl dnes novinářům.

Sobotka seděl dvě hodiny u Zemana. Jejich názory na služební zákon to ale nesblížilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem OVM byl premiér Bohuslav Sobotka. Hovořilo se převážně o ukrajinské krizi

Zeman požaduje vypuštění sporného paragrafu, který se týká takzvaných politických náměstků. V úterý varoval sněmovnu, že pokud přes jeho avizované veto prosadí novelu zákona s politickými náměstky, obrátí se se stížností na Ústavní soud.

Sobotka dnes prezidenta upozornil, že bez tohoto paragrafu by mohli ministři jmenovat libovolný počet politických náměstků, ne pouze dva, jak zákon uvádí. Připomněl také, že současná podoba státní správy a struktura náměstků kopíruje stav, který fungoval už v době, kdy byl Zeman předsedou vlády. Podle prezidenta ovšem novela nepovede k odpolitizování státní správy, ale k její zesílené politizaci.

Schůzka trvala dvě hodiny, poté musel Zeman odjet na letiště kvůli cestě na summit NATO. Se Sobotkou se bavil také o zahraniční a bezpečnostní politice. Premiér ho informoval o svém zdrženlivém postoji k protiruským sankcím.

Vláda dnes schválila pro Sobotku mandát, aby dále jednal o připravovaném zpřísnění evropských sankcí vůči Rusku a některá navrhovaná opatření odmítl. Česko uplatní připomínky zejména ohledně takzvaného zboží dvojího užití, tedy výrobků použitelných v civilním i vojenském sektoru. Cílem dalších jednání má být podle předsedy vlády ochrana strojírenského exportu.

Prezident může podle Sobotky na summitu členské země Aliance informovat o tom, že koaliční strany dnes podepsaly dohodu o navyšování armádního rozpočtu do roku 2020 na 1,4 procenta HDP. Se Zemanem se shodli, že takový nárůst je reálný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …