Sobotka svolal mimořádné jednání. Jde o peníze z EU

13.05.2016 17:30

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal mimořádné jednání Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy, uvedl Úřad vlády v tiskové zprávě. Jednání se uskuteční 1. června, upřesnil mluvčí vlády Martin Ayrer. Předseda kabinetu není spokojen s tempem a postupem prací jednotlivých resortů při přípravě na čerpání evropských peněz, vysvětlil. V programovém období 2014–2020 má ČR k dispozici přibližně 650 miliard korun.

Sobotka svolal mimořádné jednání. Jde o peníze z EU
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Nechci, abychom v čerpání evropských prostředků opakovali chyby minulých vlád, kdy docházelo ke značnému zpožďování čerpání a také ohrožení evropských peněz,“ uvedl Sobotka. Na ministerské úrovni má proto rada řešit, jakými konkrétními kroky u každého z resortů urychlit přípravu. „Čerpání peněz z EU by mělo být prioritou každého odpovědného člena vlády,“ dodal.

Důležité úkoly musí podle Sobotky splnit zejména ministerstvo financí. „Jedná se především o předložení novely rozpočtových pravidel, která bude definovat podmínky pro žadatele, kteří budou neúspěšní s žádostmi o dotace,“ řekl Sobotka.

Dalším úkolem šéfa státní pokladny Andreje Babiše (ANO) má podle premiéra být rychlé dokončení auditu designace u jednotlivých operačních programů, aby mohl Brusel začít proplácet v novém období první peníze. Ministerstvo má také definovat jasná pravidla pro finanční nástroje v rámci čerpání peněz z EU.

Od svého vstupu do Evropské unie v květnu 2004 Česká republika čerpala a čerpá evropské peníze ve třech programových obdobích. V prvním zkráceném do roku 2006 získala zhruba 80 miliard korun. Ve třetím období pro roky 2014–2020 je k dispozici zhruba 650 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…