Sobotka vzkazuje lidovcům: Nemějte příliš velké oči

14.12.2013 6:59

Zástupci sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců představili v pátek po dlouhých jednáních koaliční smlouvu. Komunikace potenciálních budoucích partnerů ale podle Lidových novin nenasvědčuje tomu, že snadno stvoří vládu. Deník to vyvozuje ze silných prohlášení lídrů koaličních stran a také z rozhovoru s předsedou nejsilnější strany ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Sobotka vzkazuje lidovcům: Nemějte příliš velké oči
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci hnutí ANO a strany ČSSD na společné tiskové konferenci v Lidovém domě

"Myslím si, že KDU-ČSL není úplně na vládnutí připravena, přece jenom tři roky byli lidovci mimo sněmovnu," uvedl v rozhovoru pro Lidové noviny šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka. Reagoval tak na vyjádření lidoveckého předsedy Pavla Bělobrádka, který v souvislosti s nabízenými posty ve vládě jeho straně uvedl, že nehodlají "hrát užitečné idioty" a zpochybnil vstup své strany do vlády.

Lidovce vlastně ani nepotřebují. V úvahu připadá menšinová vláda

A šéf hnutí ANO Andrej Babiš reagoval v podobném duchu. "Můžeme se bavit o menšinové vládě. My s tím nemáme problém. Vždycky je lepší, když se dohadují jenom dva," prohlásil. Zapomněl přitom na nepsanou dohodu s lidovci, že do vlády buď půjdu oba subjekty, nebo ani jeden. Babiš úmluvu bagatelizuje.

"To oni řekli. My jsme s tím souhlasili, no dobře. Můžu změnit názor. Když něco řeknu, tak to přece neznamená, že je to zákon," uvedl lídr ANO.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka nepovažuje komunikaci lídrů partnerských stran za vhodnou. "Pokud nám chtějí ČSSD a ANO něco vzkazovat, tak je to velice nešťastná forma. Partneři nás pozvali k jednání, říkají nám, že je tato případná koalice pro ně nejlepším řešením, a dnes z jejich úst zní něco jiného," prohlásil pro LN poslanec.

Lidovci mají velké oči

Lidovci by v nové, patrně sedmnáctičlenné, vládě chtěli tři křesla. S tím ale nesouhlasí Bohuslav Sobotka, který jim nabídl místa dvě. Jádrem sporu je nejen počet obsazených míst v kabinetu, ale také resorty. Sobotka nabízí zdravotnictví a kulturu, Bělobrádek ale hodlá usilovat o sociální věci, zemědělství, případně školství nebo průmysl.

"Budu s panem Babišem a Bělobrádkem o tomto diskutovat, na druhou stranu, KDU-ČSL by nám velmi ulehčila jednání, kdyby neměla příliš velké oči. Podíl resortů ve vládě by měl odpovídat volebním výsledkům," uvedl Sobotka mimo jiné v rozhovoru pro LN.

Dalšího puče se Sobotka nebojí

Rozhovor s Bohuslavem Sobotkou se týkal také "pučistů". Šéf sociálních demokratů ale vyjádřil své přesvědčení, že ve straně panuje silná shoda, že chce-li obhájit pozici nejsilnější strany, musí uspět ve vládě a učinit potřebné reformy. Strach z hlasování o důvěře vládě proto odmítá a nebojí se ani "pozdravů" z jižní Moravy od svého soka Michala Haška.

Lídr ČSSD je zároveň přesvědčen, že díky puči se sociální demokracie zbavila alespoň části negativního dědictví. "Tento proces musí pokračovat. Šíbři nesmějí mít na centrální úrovni zastání. Politika se nesmí dělat na zákulisních schůzkách, byť jde o schůzku u prezidenta republiky," prohlásil politik.

Sobotka se vyjádřil také k výrokům prezidenta Miloše Zemana, který naznačil, že nemusí souhlasit se všemi navrženými ministry. Spekuluje se o tom, že by se to mohlo týkat především místopředsedy strany Lubomíra Zaorálka, který by měl vést diplomacii.

"V koalici jsme se dohodli, že budeme prosazovat ty kandidáty, na kterých se jako strany domluvíme. Navíc jde o charakter naší parlamentní demokracie, v níž vládu sestavují strany na základě voleb do Poslanecké sněmovny - nikoliv na základě prezidentských voleb," prohlásil důrazně šéf ČSSD v rozhovoru pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…