Bělobrádek se rozzuřil na Sobotku s Babišem: Idioty hrát nebudeme!

13.12.2013 8:10

Zatímco během jednání zástupců politických stran v Praze to vypadalo, že vznik koalice je na spadnutí, vzkaz předsedy lidovců Pavla Bělobrádka, který je na stáži ve Spojených státech, by mohl celou dohodu rozbourat. V telefonickém rozhovoru pro deník MF Dnes dokonce pohrozil, že jeho KDU-ČSL nakonec vůbec nemusí jít do vlády.

Bělobrádek se rozzuřil na Sobotku s Babišem: Idioty hrát nebudeme!
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

"Jestliže s námi takhle zacházejí, ještě než se dohodneme, jak s námi asi budou jednat pak ve vládě? Hrozí totiž, že pak budeme hrát roli užitečného idiota. Pak do té vlády vůbec chodit nemusíme," uvedl šéf lidovců Pavel Bělobrádek pro MF Dnes. Zkritizoval velmi ostře chování dvou koaličních partnerů, sociální demokracie a hnutí ANO.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Bělobrádek se dosud nesmířil s nabídkou pouhých dvou postů v novém kabinetu, kterou mu dal předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podle návrhu šéfa ČSSD by lidovcům připadly resorty zdravotnictví a kultury. S tím ale přední představitelé KDU-ČSL nesouhlasí.

Špatný žert

"Jestliže vám ve vládě nabídnou dvě místa, a ještě taková, která nikdo jiný nechce, zároveň nenabídnou ani jedno silové či ekonomické ministerstvo a zprvu ani místopředsedu vlády, tak tohle není důstojná dohoda. Je to špatný žert," hřímal v telefonickém rozhovoru Bělobrádek s tím, že strana může jen podporovat menšinovou vládu ČSSD a ANO.

Bělobrádek nevyloučil ani variantu, že by lidovci nakonec skončili v opozici. Lidovci chtějí příští týden vyjednávat o Ministerstvu práce a sociálních věcí a resortu zemědělství. "Dvě místa ve vládě by nám za určitých okolností stačila. Ale jedno musí být na velkém ministerstvu. Jinak do vlády nepůjdeme," potvrdil deníku nespokojenost lidoveckého šéfa také zdroj z KDU-ČSL blízký vyjednávání.

Úspěch lidovců. Žádná minimální daň pro živnostníky

MF Dnes připomíná i jeden úspěch lidovců, který jde na úkor ČSSD. Ve vládním programu nakonec podle jejich přání nebude zakotvena minimální daň pro živnostníky. Ti, kteří dlouhodobě nevykazují zisk, ale přijdou o nárok na daňové zvýhodnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …