Sobotka zaútočil na Babišovo ministerstvo: Stahuje důležité zákony

04.04.2014 10:52

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) je znepokojen situací na Ministerstvu financí, které podle něj žádá odklad v přípravě zákonů, jež mají zlepšit výběr daní. Ministerský předseda to řekl po dnešním jednání grémia sociální demokracie.

Sobotka zaútočil na Babišovo ministerstvo: Stahuje důležité zákony
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že Ministerstvo financí jej požádalo o prodloužení termínu pro zpracování dvou analýz, na jejichž základě mají být připraveny zákony. „Jedna se týkala otázky zdanění nepoctivě získaného majetku a přípravy zákona o majetkových přiznáních," řekl premiér. Pokud by analýza byla zpracována později, nestihne podle Sobotky vláda připravit nové normy tak, aby začaly platit od ledna příštího roku.

Strany v koaliční smlouvě slíbily mimo jiné to, že připraví novelu zákona o střetu zájmů, která zavede elektronické vyplňování a zveřejňování majetkových přiznání politiků. Dohoda mluví také o přípravě zvláštního zákona o prokázání původu majetku, který by umožnil přenést důkazní břemeno na fyzickou osobu. Ta by musela prokázat, že v minulých letech měla takové příjmy, z nichž si majetek mohla pořídit.

Andrej Babiš ve vyjádření pro Českou televizi Sobotkova nařčení odmítl. Zmínil, že návrhy procházejí Legislativní radou vlády, kterou řídí Sobotkův spojenec z ČSSD, ministr Jiří Dienstbier.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…