Sobotkova ČSSD dotáhla Babišovo ANO. Zde je vysvětlení

30.06.2015 17:00

Také další průzkum volebních preferencí, tentokrát z dílny agentury SANEP, ukazuje pokračující trend oslabování hnutí ANO a naopak stabilizující se podporu ČSSD. Volebním preferencím vévodí už jen těsně hnutí vedené ministrem financí Andrejem Babišem (23,1 %), těsně následované sociální demokracií (22,9 %).

Sobotkova ČSSD dotáhla Babišovo ANO. Zde je vysvětlení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna, ilustrační foto

„Na téměř vyrovnaných pozicích hnutí ANO a ČSSD se podílí jak na jedné straně sílící kritika konfliktu zájmů lídra hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše, tak na straně druhé stabilní situace uvnitř sociálních demokratů a rovnocenné partnerství premiéra Bohuslava Sobotky s Andrejem Babišem,“ píší autoři průzkumu s tím, že vyrovnané pozice hnutí ANO a ČSSD rovněž naznačují, že voliči přisuzují shodný podíl na relativní vládní stabilitě právě těmto největším vládním stranám.

Komunisté zůstávají stabilně třetí (14,5 %), čtvrtou nejsilnější stranou by se v červnu stala TOP 09 (9,5 %), za níž by zaostávala ODS se ziskem 9,1 % hlasů o pouhé čtyři desetiny procentního bodu.

Zejména ODS opět posiluje, a to díky návratu voličů, pro něž se tato pravicová strana stává opět jedinou možnou volbou.

Jiná politická strana či hnutí by aktuálně nepřekročily pětiprocentní hranici.

Výsledky šetření společnosti SANEP představují teoretický volební zisk politických stran a hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně a dále stran a hnutí, které v šetření společnosti SANEP dosáhly nebo překročily tříprocentní hranici. Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 18.–24. června na vybrané skupině 4 498 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18–70 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…