Šok: Takto hodnotí Češi ČT a takto Russia Today. A další neskutečná zjištění

06.02.2017 11:52

Většina médií přináší i manipulativní informace. To se domnívá mnoho Čechů. Ukázal to průzkum společnosti ppm factum research. Osm z deseti Čechů zastává také názor, že je třeba s těmito informacemi bojovat.

Šok: Takto hodnotí Češi ČT a takto Russia Today. A další neskutečná zjištění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Nejhorší pověst má podle průzkumu zpravodajství komerčních televizních stanic. To, že obsahuje manipulativní informace, si myslí 74 % dotázaných. Pochybnosti však mají i diváci České televize – o informacích má pochybnosti téměř polovina Čechů. 

„Překvapivé ovšem je, že etablované domácí komerční televize si vedou z hlediska důvěryhodnosti přinášených zpráv ještě hůře než sociální sítě. Těm svým dosahem a vlivem v ČR kraluje Facebook,“ konstatuje průzkum.

„Překvapivě dobře mezi Čechy dopadly v hodnocení důvěryhodnosti také alternativní zpravodajské portály, o jejichž objektivitě panují v odborných kruzích pochybnosti (Parlamentní listy, Sputnik…). Za manipulativní je považuje jen 24 % Čechů (nicméně většina populace tyto zdroje vůbec neregistruje),“ uvedla též doslova agentura.

Zajímavá je pak bezesporu skutečnost, že podíváme-li se na aritmetický průměr vnímané manipulativnosti, vyjde z něj zpravodajství ČT s průměrem 2,64. Zpravodajství ruské Russia Today je přitom na 2,21, Parlamentní listy zahrnuté v alternativních zpravodajských portálech mají 2,56.

Z průzkumu také vyplynulo, že velká většina české veřejnosti je přesvědčena o tom, že s manipulativními informacemi je potřeba bojovat. I když si to však myslí 8 z 10 Čechů, nejsou přesvědčeni o tom, že by tento boj mělo vést zřizované Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Souhlasné názory ale převažují nad těmi odmítavými.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…