Šok v Německu: AfD překvapila všechny. A hodně, píše Petr Robejšek

30.11.2017 14:43

Pod vedením německé kancléřky Angely Merkelové se zdálo, že vše u našich západních sousedů běží jako na drátkách. Před pár dny se však stalo něco nečekaného. Poslanci Alternativy pro Německo (AFD) začali v dolní komoře německého parlamentu tleskat ve chvíli, kdy to nikdo nečekal. Bylo kolem toho „haló“. Českým čtenářům se příhodu rozhodl popsat zakladatel Realistů Petr Robejšek.

Šok v Německu: AfD překvapila všechny. A hodně, píše Petr Robejšek
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Robejšek, mentor Realistů, politolog

Alternativa pro Německo vnáší do dolní komory německého parlamentu nový vítr a narušuje zaběhlé pořádky.

„Klub AfD souhlasil s Reinhardem Brandlem z CSU, který obhajoval středomořskou misi Bundeswehru „Sea Guardian“ a také s extrémně levicovou političkou Sevem Dagdelen, která kritizovala vládu za to, že německé vojáky v Jordánsku podřídila zákonům šaría,“ napsal Robejšek na blogu serveru Aktuálně.cz

Celý text naleznete zde.

„Potlesk z křesel AfD zněl v budově Bundestagu zanesené dlouholetým politikařením jako výstřel z Aurory. Němečtí poslanci jsou zvyklí svou zemi jenom spravovat podle příkazů stranických centrál a bezalternativní vůle kancléřky. A proto bylo dosud vždy předem jasné, kdo bude kdy a komu tleskat. A teď tohle,“ pokračoval Robejšek.

Tím to však neskončilo. Poslanci AfD poté hlasovali proti prodloužení misí v Iráku, v Mali a v Afghánistánu, což zastánce této strany asi nepřekvapí. Vedle toho poslanci AfD hlasovali pro prodloužení operace německé armády ve Středozemním moři a v súdánském Dárfúru. To už mohlo překvapit jak zastánce AfD, tak politické konkurenty této strany. Ti byli podle Robejška pohoršeni. AfD totiž zbořila mýtus, že bude hlasovat absolutně proti všem jako trucovitá opozice.

Mezi tradičními politickými stranami se teď vede debata, co udělat s návrhem, který v Bundestagu podpoří AfD. Neměli by ostatní politici ten návrh stáhnout?

„A to se před několika měsíci již stalo něco horšího. Ve spolkové zemi Sasku-Anhaltsku hlasovala vládnoucí CDU pro návrh opoziční AfD na sestavení komise pro zkoumání levicového extremismu. Tehdy ještě silná kancléřka Merkelova okřikla svého spolustraníka a tamnějšího ministerského předsedu Reinera Haseloffa. Málokdo si tenkrát uměl představit, jak špatně pro etablované strany dopadnou volby do Bundestagu. Dnes je AfD třetí nejsilnější parlamentní stranou, Merkelová je oslabená a může se stát, že jí zbyde pouze alternativa menšinové vlády. Pak může být na AfD odkázana. Ale i kdyby se jí podařilo donutit sociální demokraty k pokračování velké koalice, tak bude mít s AfD problémy,“ pokračoval Robejšek.

Pokud si budou chtít politici tradičních stran udržet iniciativu, budou muset sami přinášet návrhy, se kterými osloví voliče. Dřív než to udělá Alternativa. A to prý bude pro Německo jen dobře, protože se přijímání rozumných návrhů urychlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…