Soukromá kasička? Ruské byty v Praze: Deník N ukazuje na Putinova nového premiéra

18.02.2020 9:02

Nový ruský premiér Michail Mišustin získává nemovitosti od ruského podnikatele Alexandera Udodova. Ten měl byty za desítky milionů i v Česku – v Bubenči i na Malé Straně. Píše to server Deníkn.cz.

Soukromá kasička? Ruské byty v Praze: Deník N ukazuje na Putinova nového premiéra
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

O Udodovi, který se dlouhou dobu snažil zůstat v ústraní, se nyní hovoří čím dál víc. Přítel současného ruského premiéra Michaila Mišustina podle všeho obdaroval jeho rodinu nemovitostmi za stovky milionů. Kromě toho byl také v Rusku, ale i ve Švýcarsku vyšetřován pro podezření z daňových podvodů. A svůj byznys měl i v Česku – nejprve si zde pořídil několik bytů za desítky milionů korun, následně je však prodal. 

První byt si Udodov v Česku pořídil v srpnu 2007, tedy hned tři byty. A to v pražské Bubenči. Rok nato si pak pořídil firmu Muffin Factory – ta má v popisu činnosti pronájem a správu nemovitostí. Společnost získal od kyperské společnosti za 200 tisíc korun, v roce 2011 ji přejmenoval na Avrora Capital. 

Po nákupu prvních třech bytů podle serveru DeníkN.cz následovaly další inevstice, o rok později Udodov koupil dva byty v pražských Dejvicích, oba však již prodal – a to de facto za téměř stejnou částku, za jakou je podle dokumentů koupil. Udodov prodal i byty v Bubenči. 

Všech transakcí si všímá například analytik Transparency International Milan Eibl, podle něhož postupné nakupování a následné odprodávání nemovitostí, jejichž ceny neodpovídají vývoji na realitním trhu, nedávají moc ekonomický smysl. 

„Vypadá to, jako by si peníze do bytů jenom schovával a poté se je snažil vybrat, jako by šlo o jeho soukromou banku, kde se nikdo neptá na původ ani účel peněz. S ohledem na to, že byl v minulosti prošetřován pro podvod a praní špinavých peněz, si uvedené transakce zaslouží pozornost ze strany veřejných institucí,“ dodává.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…