Srbové vzpomínají na Kissingera. Odmítal, aby jim Západ „ukradl“ Kosovo

10.12.2023 15:04 | Komentář

Vznik samostatného Kosova povede k destabilizaci balkánského regionu, protože kosovští Albánci sní o přidružení dalších území z Makedonie a spojení s Albánií. Takové bylo zhodnocení situace světově proslulého diplomata Henryho Kissingera, který americkou politiku vůči Srbsku tvrdě kritizoval. Nyní si tato jeho slova srbská média hojně připomínají.

Srbové vzpomínají na Kissingera. Odmítal, aby jim Západ „ukradl“ Kosovo
Foto: Nakladatelství Prostor
Popisek: Henry Kissinger

Na zesnulého amerického diplomata světového významu Henryho Kissingera v minulých dnech vzpomínala řada srbských deníků. Oceňovali, že bývalý americký ministr zahraničí, který koncem listopadu ve svých 100 letech zemřel, odmítal americkou politiku vůči Srbsku a jeho jižní provincii Kosovo a Metohije. Kissinger dokonce řekl, že Kosovo je pro Srby národní chrám a zpochybňoval americké zájmy na Balkánu.

Anketa

Reprezentuje Petr Fiala dobře Českou republiku?

2%
97%
hlasovalo: 57712 lidí

Prakticky všechny srbské deníky i portály zaměřené na informování o dění na Kosovu a Metohiji citovaly výroky Henryho Kissingera z jednoho ze starších interview. Podle svých slov nechápal, čeho se Amerika na Balkáně snažila dosáhnout.

„Na naší (americké, pozn.red.) vojenské operaci v Kosovu je něco velice špatného. Dokonce tak špatného, že se musím divit, jak Washington přesvědčil své spojence o myšlence vytvářet nějakou mírovou dohodu mezi dobře vyzbrojenými Srby a etnickými Albánci, když si to ani jedna strana nepřála,“ říkal Kissinger.

Pokračoval s tím, že tento konflikt trvá už 600 let. „Do toho přicházíme my a říkáme, že máme řešení, a pokud toto naše řešení nepřijmete, budeme vás bombardovat. Mám s tím problém,“ pokračoval.

Řekl také, že politika tehdejší Clintonovy administrativy vůči Kosovu je chybná, protože by nezávislé nebo autonomní Kosovo destabilizovalo region. „Je to proto, že se kosovští Albánci snaží přičlenit i sousední albánské menšiny, hlavně v Makedonii a dokonce i samotnou Albánii,“ cituje vedle jiných Kissingera Srpski telegraf.

„Ani Milošević ani žádný jiný balkánský vůdce není v pozici, že by se mohl stát globální hrozbou, jak tvrdí Clinton. Srbové vnímají přítomnost jednotek NATO jako druh cizí okupace, proti kterým Srbové v průběhu historie bojovali včetně Osmanské říše, Rakousko-Uherska, Hitlera či Stalina,“ podotýkal s poznámkou, že Srbové vnímají území Kosova a Metohije jako svou národní svatyni. 

Pozornosti neuniklo ani Kissingerovo zhodnocení situace v Bosně a Hercegovině. „Chováme se jako bychom se snažili Srby vrátit do jakési bájné Bosny, která v dějinách nikdy neexistovala. Neexistuje žádný bosenský jazyk, žádná kultura. Bosna je administrativní jednotka skládající se z Chorvatů, muslimů a Srbů a byla uměle vytvořena v bývalé Jugoslávii a později západními mocnostmi pošetile uznána jako stát,“ dodal Henry Kissinger.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Ministerstvo pro vědu a výzkum

Můžete mě nějak přesvědčit, že toto ministerstvo není jen politickou trafikou? Protože ho stejně řídí lidi bez kompetence nebo vám snad přišla Langšádlová nebo teď Ženíšek kompetentní? A nezvládlo by agendu ministerstvo školství? Protože dřív to zvládalo. Jak to vysvětlíte?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

4:40 „Podraz“ na ČT den před eurovolbami: Tři zástupci SPOLU v debatě. Babiš vidí rudě

„Podraz.“ Tak komentuje plán České televize na obsazení tzv. Superdebaty před červnovými evropskými …