Starosta Jičína: Obviňování Andreje Babiše ze střetu zájmů je součástí opoziční politiky

29.05.2015 15:45

Ve volbách sice Jan Malý (ANO) získal nejvíce preferenčních hlasů a stal se novým starostou. Koalice ale disponuje v zastupitelstvu nejtěsnější většinou. Jak se s tím bude snažit popasovat a současně zamezit rozpadu koalice, k čemuž došlo v uplynulém volebním období? Řeč přišla také na problémy, které doprovázejí rekonstrukci strojovny zimního stadionu, a prozradil nám, čím jej oslovilo hnutí ANO. A nejen to…

Starosta Jičína: Obviňování Andreje Babiše ze střetu zájmů je součástí opoziční politiky
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jičína Jan Malý (ANO)

V komunálních volbách jste přeskočil lídra kandidátky a stal jste se novým starostou Jičína. Jak byste ve stručnosti zhodnotil své první měsíce ve funkci? Je něco, co vás překvapilo?

Máte pravdu, přeskočil jsem lídra kandidátky, a jelikož hnutí ANO volby vyhrálo, stal jsem se starostou města Jičína. Pokud jde o první měsíce ve funkci, domnívám se, že mohu hodnotit činnost RM pozitivně, a jelikož jsem si prostudoval průběh jednání RM i ZM z doby, kdy jsem ještě starostou nebyl, tak mě nic při dalších jednáních nepřekvapilo.

V uplynulém volebním období se rozpadla nejprve koalice a potom městské rada. Podepsalo se to nějak negativně na fungování města? A hlavně co budete chtít dělat proto, aby k podobné situaci nedošlo?

Pokud se rozpadla koalice v minulém volebním období a pak také došlo k obnově městské rady, nedomnívám se, že by tato skutečnost měla nějaký negativní vliv na další fungování města. Aby k obdobné situaci nedošlo, budu se snažit, aby uzavřená koalice setrvala a našla vždy společnou dohodu ve věci zásadních otázek, které řeší rada i zastupitelstvo.

Ptala jsem se především proto, že současná koalice ANO, Sdružení pro Jičín, Volby pro město, ČSSD a TOP 09 má v jednadvacetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 11 hlasů. Nevnímáte to jako příliš velké riziko? A jak byste hodnotil prozatímní spolupráci na radnici?

Je nesporné, že koalice má 11 hlasů, což je většina pouze o jeden hlas. Samozřejmě že tato skutečnost má svoje rizika, ovšem prozatímní spolupráci v koalici mohu hodnotit jen kladně.

Zastupitelé, kteří v Jičíně skončili v opozici, v tiskové zprávě uvedli, že se pokusili dohodnout na široké koalici, která by zajistila bezproblémový chod města na další čtyři roky. To ale podle vašich slov nebylo možné. Proč?

Pokud jde o složení koalice s ohledem na námitky ze strany opozice na vytvoření široké koalice, tak k tomu následně dojít nemohlo, neboť ze strany politických subjektů, které jsou nyní v opozici, vzešlo několik personálních výhrad.

Jak jste se nechal slyšet po volbách, chcete usilovat o to, aby se Jičín profiloval jako turistické a kulturní centrum. Co konkrétně proto budete chtít udělat?

Pokud jde o Jičín jako turistické a kulturní centrum – zde máme na mysli organizování zejména prodloužených víkendů, festival Jičín – město pohádky, Jičínský máj, Svátek hudby či Valdštejnské slavnosti.

Kandidoval jste za hnutí ANO. Čím konkrétně vás oslovilo?

Hnutí ANO mě oslovilo jednak osobou Andreje Babiše a svým programem konkrétně zaměřeným na výběr daní, úspory ve státním rozpočtu, jakož i investice do infrastruktury a do výstavby dálnic.

Andrej Babiš často čelí kritice ze zneužívání svého postavení a ze střetu zájmů. Co vy na to?

Máte pravdu, že Andrej Babiš často čelí kritice za zneužívání své pozice a střetu zájmů. Domnívám se však, že kritika, která jde jen ze strany opozice, je pouze součástí jejich opoziční politiky, a já jen odkazuji právě zde na vyjádření samotného Andreje Babiše, jakož i prvního místopředsedu pana Faltýnka.

Jaké dopady bude mít na město snížení dotace na rekonstrukci strojovny zimního stadionu? Státní fond životního prostředí totiž vystavil městu penále za pochybení v projektové dokumentaci a škrtl čtvrtinu z pětimilionové částky.

V případě redukce dotace u zimního stadionu uvádím, že nejde v žádném případě o penále a škrtnutí ¼ z pěti milionů Kč, ale o redukci této dotace. Podle mého názoru výše redukce nám umožní, že tuto částku budeme moci čerpat z veřejné podpory, takže v konečném výsledku o žádné peníze rozpočet města nepřijde.

Co se budete do budoucna snažit dělat pro to, aby k podobné situaci nedošlo? A kdo je podle vás za ni odpovědný?

V daném případě vznikla situace tím, že projektant trval na označení specifických výrobků a my jsme byli nuceni jeho stanovisko respektovat. Kvůli tomu také došlo k redukci dotace. Nabízí se v daném případě odpovědnost pana projektanta. Ovšem tím, že nám byla dána redukce, nám umožňuje tuto částku čerpat z prostředků veřejné podpory.

Víte již, co bude do budoucna s budovou Masarykova divadla? Bude zde zachován kulturní dům? Podařilo se vám najít s představiteli Sokola nějaký kompromis?

Pokud jde o budovu Masarykova divadla, tak ve středu 20. 5. 2015 proběhla valná hromada TJ Sokol, která rozhodla, že nebytový prostor s příslušenstvím, který představuje zejména prostor divadla, bude na město převeden kupní smlouvou. Pokud tedy vše bude řádně realizováno, Masarykovo divadlo bude zachováno, město bude mít ve svém vlastnictví nebytový prostor – divadlo s příslušenstvím tak, jak bude vymezeno vlastníkem.

Jak to vypadá s úmyslem radnice zveřejňovat smlouvy? A plánujete ještě nějaké další změny uvnitř úřadu?

Bylo přijato rozhodnutí o zveřejňování smluv a žádné změny uvnitř úřadu neplánujeme. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…