Starosta Kopřivnice: Sebereflexe bude zapotřebí v celé ODS

16.02.2014 12:46

Josef Jalůvka (ODS) vítá odchod Jiřího Pospíšila ze strany a ODS je podle jeho názoru na dobré cestě dostat se z krize. On sám patří mezi její zakládající členy a, jak se svěřil našim stránkám, do politiky jej vedlo především nadšení z pádu totality. Jaké jsou ale nyní jeho cíle?

Starosta Kopřivnice: Sebereflexe bude zapotřebí v celé ODS
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Kopřivnice Josef Jalůvka (ODS)

Jak jste se vyjádřil pro naše stránky, příčiny současné krize ODS vidíte v roce 2002. Proč?

Od této doby dostali v ODS větší prostor někteří lidé, kterým byl bližší vlastní zájem nad zásadami a principy ODS.

A domníváte se, že se z ní ODS podaří dostat? K jakým změnám musí podle vás dojít?  

Věřím, že se ze současné krize dostaneme. Změny už začaly – počínaje novým vedením. Sebereflexe bude zapotřebí v celé ODS. Každý musíme začít u sebe. Musí převážit vliv lidí, kteří mají až na druhém místě svůj zájem.

Překvapil vás osobně odchod Jiřího Pospíšila a jeho úvahy o kandidatuře do eurovoleb za TOP 09? Již v minulosti jste vyjádřil své zklamání nad tím, že stranu opouštějí srdcaři. Byl podle vás Jiří Pospíšil jedním z nich?

Moc mne nepřekvapil. Pan Pospíšil je nesporně populární osobnost. Nicméně u něj jsem neměl nikdy jistotu, zda zájem ODS je u něj na prvním místě.

Původním povoláním jste ekonom. Domníváte se, že výdaje, které si dala vládní koalice do koaliční smlouvy, bude možné splnit bez zvýšení deficitu státního rozpočtu a daní? Její představitelé tvrdí, že peníze uspoří jinde, třeba centrálními nákupy… Je to podle vás možné?

Záměr šetřit státní výdaje je chvályhodný. Na druhou stranu jsem přesvědčen, že doba uskutečnění tohoto záměru bude i při nejlepší vůli delší a že si vládní koalice připravila past sama na sebe. Kéž bych se pletl.

A co vás osobně vlastně do politiky vedlo?

Nadšení z pádu totality.

Letošní rok je supervolební. Vy osobně byste rád pokračoval ve veřejné správě. Mám tomu rozumět tak, že byste chtěl obhájit váš mandát?

Ano.

Jak pokračuje projekt vybudování domova pro seniory? Podařilo se městu sehnat potřebné finance?

Projekt pokračuje. V loňském roce jsme ale konstatovali, že původní koncept byl překonán a schválili jsme nové zadání v souladu s ověřenými moderními trendy péče o seniory. V současné době dokončujeme přípravu koncesního projektu a v rozpočtu máme první část potřebných finančních prostředků.

Co se naopak snažíte dělat ve městě pro podporu mladých lidí či rodin s dětmi?

Spolupracujeme s investory a zaměstnavateli při vytváření pracovních příležitostí. Snažíme se o dostatek míst ve školách, školkách, uměleckých školách, o zájmové kroužky a oddíly v domě dětí a mnoha odvětvích sportu. Podporujeme tradiční alternativní kultury i závodní a masové sportování. Rekonstruujeme a budujeme hřiště, sportoviště, zahrady u mateřských škol, nové cyklostezky… Vítáme také účast veřejnosti na rozhodování o zásadních otázkách života a rozvoje města.

Kopřivnice patří dlouhodobě mezi nejlepší zdravá města v České republice. Loni už totiž posedmé v řadě obdržela ocenění za kvalitu místního rozvoje a splnění náročných kritérií mezinárodně používané metody kvality. Co podle vás stojí za tímto úspěchem? Přeci jen nedaleká Ostrava podala v souvislosti se znečištěním ovzduším již dvě žaloby a nyní dokonce žaluje i stát. Co na to říkáte? Podle poslankyně Konečné by mohl čelit žalobám ze strany občanů moravskoslezské metropole i primátor sám. Souhlasíte?

Máme dobrý tým, s dobrými vztahy a zájmem na výsledcích. Upřednostňujeme zdravý selský rozum před politickými tanečky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…